galériával

2021.09.28. 15:47

A magyar munkatáborok pokláról nyílt kiállítás Nagykőrösön

Magyar Gulag címmel nyílt meg kedden a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) történelmi kiállítása a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ Rácz József Galériájában.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

A tárlat több molinón, a fiatalok számára is érthető módon feldolgozva mutatja be a magyar kommunista kényszermunkatáborok poklát. A kommunista diktatúra politikai rendőrsége 1950-ben hozta létre a terror szimbólumává vált recski kényszermunkatábort, a “Magyar Gulag”-ot. Ennek az eseménynek, illetve a hortobágyi és a nagykunsági zárt táborokba történt elhurcolások 70. évfordulója alkalmából országos megemlékezés-sorozatot szervezett a NEB. Ennek célja az áldozatok emléke előtti tisztelgés és azok megszólaltatása, akik átélték és túlélték kényszermunkatáborokat. Emellett olyan tájékoztató anyagokat mutatnak be, melyek segítségével a fiatal generációk is megismerhetik azt az időszakot. A programsorozat tavaly a járvány miatt csak részben valósult meg, ezért idén folytatják a szervezők, így jutott el a tárlat Nagykőrösre.

Fotó: Bús Csaba

A jelenlévő diákokat dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös polgármestere köszöntötte. – A kiállítás egy olyan korszakot mutat be, melynek rémtetteiről nem csak tilos volt beszélni, hanem akik túlélték, maguk sem akartak emlékezni rá. De nem tudtuk magunkból kitaszítani, hiszen oly mély sebeket ejtett embereken, családokon, a magyarságon, melyek soha nem forrnak be – mondta a polgármester. Hozzátette: az elkövetők hazugsággal, a feledés homályával, lejáratással igyekeztek egy hazug igazságot alkotni a szocializmus valóságáról. Emlékeztetett: a korszak nem tűnt el nyomtalanul, mert az elkövetők szellemi örökösei ma is közöttünk élnek.

A kiállítást dr. Bank Barbara szakmai vezető, a NEB tagja nyitotta meg. A megnyitó után levetítették a Mi, a rendszer ellenségei című rövidfilmet. A tárlat október 15-ig ingyenesen látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!