galériával

2021.08.24. 17:25

Roma festők műveiből nyílt kiállítás Kecskeméten

Huszonhárom roma festőművész alkotásait hozta el Kecskemétre, a volt Szigma áruházba az Esély Központ és a Magyarországi Roma Galéria Egyesület. A kiállítás szeptember 12-ig tekinthető meg.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

A 2003-ban roma képzőművészek által alapított egyesület kezdetben önsegítő jelleggel működött, de mára ezt jelentősen meghaladta, roma és nem roma alkotók közös találkozóhelyévé, fórumává vált. Céljukká a roma kultúra eredeti, figyelemfelkeltő eszközökkel történő népszerűsítését tették, emellett hagyományápoló és oktatási programokat szeretnének szervezni.

Kecskeméten az egykori Szigma áruházban – amely már többször adott helyet kiállításnak – összesen huszonhárom festő műveit mutatják be, melyek tematikailag széles palettát képviselnek.

Fotó: Bús Csaba

Mint a megnyitón elhangzott, sokak számára tanulságos lehet a kiállítás, akik csak félinformációkból, vagy a televízióból ismerik a roma kultúrát, és segíthet az előítéletek eloszlatásában is. Erre kitért beszédében dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester is, aki először arról szólt, hogy a Tóth László Általános Iskolában – amely szavai szerint „viszonylag közel van a szegregációhoz” – speciális pedagógiai programot vezettek be, és rendszeresen meghívnak ismert és elismert cigány alkotókat, hogy a gyerekeknek példát, mintát mutassanak.

Dr. Szeberényi Gyula Tamás szerint a cigány-magyar együttélés problémakörnek sok összetevője van, de az előrelépéshez nélkülözhetetlen a kulturális, oktatási, szociális szféra, és persze a politika együttműködése. Ő a maga részéről „abszolút optimista”, úgy véli, ahol nemcsak a nagypolitika által kitalált programok vannak, hanem helyi szinten is megvan a segítő szándék, ott lehet egyről a kettőre jutni. Azt is elismerte, hogy az a naivitás, amivel kezdő önkormányzati képviselőként, több mint húsz évvel évvel ezelőtt hozzálátott a problémák, konfliktusok megoldásához, teljesen alkalmatlannak bizonyult.

Úgy véli, amíg a többségi társadalom nem érti, mi a gond, és hogyan lehet segíteni, addig rosszul fogunk segíteni, és azzal gyakran többet lehet ártani, mint használni.

Vitályos Eszter, az Emmi államtitkára is jelen volt a megnyitón.

– A kultúra nem különböztet meg senkit, a kultúrán keresztül tudunk igazán kapcsolódni, közelebb kerülni egymáshoz, itt nem számít, ki honnan érkezett – mondta az államtitkár, aki elismerő szavakkal méltatta Vári Zsolt festőművész, a Roma Galéria elnökének tevékenységét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!