galériával

2021.08.01. 12:05

Petőfi halálára emlékeztek Kiskőrösön

Kiskőrös Város Önkormányzata és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum megemlékezést tartott Petőfi Sándor halálának 172. évfordulója alkalmából szombaton a szülőház kertjében, az első köztéri Petőfi-szobornál. Az esemény idén Arany János és Petőfi Sándor barátsága köré szerveződött.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

A megemlékezés elején Martin Péter szavalt a költőtől, majd Szedmák Tamás alpolgármester mondott köszöntőt.

– Sokféleképpen emlékezhetünk városunk szülötte, Petőfi Sándor halálának évfordulóján. Összekapcsolhatjuk ezt a tragikus tényt a szabadságharc eseményeivel, értelmezhetjük úgy, mint egy rendkívül rövid, koncentrált életpálya hirtelen megszakadását, mint a magyar szabadság eszméjének bukását. De megközelíthetjük úgy is, mint a Petőfi-kultusz kezdetét – fogalmazott az alpolgármester, hozzátéve, hogy halála után számtalan találgatás, legenda, történet kapott szárnyra bizonyítva azt, hogy a kortársak nem tudták és nem is lehetett elfogadni azt a tényt, hogy az ország lelkiismerete nincs többé.

– Hamarjában minden felértékelődött: tárgyai, versei, a róla szóló anekdoták, a helyszínek, ahol járt és az emberek, akikkel találkozott. Haynau és a Bach-korszak sötét napjai sem tudták feledtetni Petőfi költészetét.

Versei újra megjelentek, költeményei népdalként is terjedtek és számos képi ábrázolás született róla.

Ekkor barátai, pályatársai tudatosan kezdték el ápolni az emlékét. Közülük is kiemelkedik barátja, Arany János – idézte fel a költő halála utáni időszakot utáni az alpolgármester.

– Petőfi Erdélyben harcolt, míg Arany Nagyszalontán öltötte magára a nemzetőri egyenruhát. Elsősorban nem mint katonák játszottak fontos szerepet a nemzet életében, hanem költőként. A kialakult háborús helyzet témául szolgált számukra és számos remekmű született ekkor és az ezt követő időkben – mondta és hozzátette, hogy a kultuszápoló munkában a szülőváros a kezdetektől fogva élen jár és kitért arra, hogy idén május 21-én a költő szülőháza történelmi emlékhellyé lett.

Fotó: Bús Csaba

Szedmák Tamás hangsúlyozta: a városvezetés törekvése, hogy a közelgő emlékévben minél több olyan program valósulhasson meg a városban, ami méltó módon adózik Petőfi emléke előtt és évtizedek múlva is példaként szolgáljon a jövő generációinak a település kultuszápoló tevékenységéről.

A beszédet követően a jelenlévők elhelyezték az emlékezés virágait a szobornál, ezt követően Kispálné dr. Lucza Ilona és Barkóczy Ferenc az Országos Petőfi Sándor Társaságtól, illetve Tarjányi József, a Kiskunfélegyházi Petőfi Tisztelők Társaságától koszorút helyezett el az emlékház homlokzatán. Majd Tóth Péter Lóránt versvándor, tanár irodalmi összeállítását tekintették meg az érdeklődők. Az előadó Petőfi előtt tisztelegve az apostolok lován, vagyis gyalog érkezett Kunszentmiklósról és versek, levelek, kortársak visszaemlékezései alapján magával ragadóan mutatta be a két költő legendás barátságát. Az előadás után fáklyás felvonulás indult a szülőháztól a Centenáriumi Emlékműig, ahol ünnepi megemlékezést tartottak a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!