kecskemét / galériával

2021.08.06. 21:07

Négy napig szól a dzsessz a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban

Négy nap, öt színpad, 10 ország, 50 óra zene és 150 zenész – ezek az ötödik alkalommal megrendezett, csütörtöktől vasárnapig tartó Jazzfőváros számai, melynek idén is a kecskeméti Benkó Zoltán Szabadidőközpont ad otthont.

Horváth Péter

Fotó: BUS CSABA

A hétvégén a klasszikus jazz mellett blues, boogie-woogie, bossa nova és swing zene is szól majd a kecskeméti szabadidőközpontban megrendezett Jazzfőváros fesztiválon.

A hazai és a külföldi fellépők mellett lesznek olyan előadók is, akik elsősorban nem a jazz területéről ismertek, mint a swinget éneklő Tóth Vera és az eredetileg jazz énekesként indult, vasárnap fellépő Falusi Mariann.

Szombaton áll színpadra a jazz berkekben igen magasan jegyzett, a Montreux-i jazz fesztivál énekversenyét megnyerő Szőke Nikoletta. A külföldi fellépők közül igazi nagyágyú az amerikai Eddie Metz Jr. jazzdobos és az olasz Francesca Leone Quartet, de érkeznek előadók többek között Uruguayból, Kanadából, Japánból, Horvátországból, Ausztriából, Hollandiából, és Németországból is.

Ittzés Tamás fesztiváligazgató hírportálunknak elmondta, hogy a pandémiai miatt tavaly ugyan elmaradt a fesztivál, de mégsem felejtették el az emberek és tavalyelőttinél is élénkebb érdeklődést tapasztaltak az esemény iránt. Mint fogalmazott, alapvetően nagy infrastrukturális kihívás egy ekkora fesztivál megszervezése, amit nehezítenek a különböző országokban érvényes korlátozások, de nagyon sok helyről kaptak kisebb-nagyobb segítséget a megvalósításhoz. Hozzátette, hogy nemzetközisége okán és azért, mert ilyen jellegű családias rendezvény nem igen van máshol, külföldön is jegyzik a fesztivált.

Idén először jazztábort is tartottak a fesztivál ideje alatt, ahol a fellépők közül is többen részt vettek a válogatott tanári gárdában.

A táborban ötvenen vettek részt 17 évestől 70 éves korig. Ittzés Tamás hangsúlyozta, hogy a fesztivál célja a jazz zene szeretetének elültetése, ezért a 14 éven aluliak számára ingyenes és 21 órától a felnőtteknek féláras a belépés.

A zenei kínálat mellett szokás szerint lesznek olyan kísérőprogramok, mint a veteránautó kiállítás, sportpark, Jazzfőváros futás, tájékozódási futás és strand is. A fesztivál házigazdája Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!