Kecskemét

2021.08.07. 14:03

Nagykorúvá vált az acélszobrászati tábor

Tizennyolcadik alkalommal zajlik a KÉSZ Izsáki úti ipari parkjában a Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion (KASZ).

Hraskó István

Az alkotótábort 2004 óta minden évben megszervezi az építőipari cégcsoport

Forrás: KÉSZ

Az alkotótábort 2004 óta minden évben megszervezi az építőipari cégcsoport.

A művésztelep különleges a maga nemében, hiszen a résztvevők gyári-üzemi körülmények között dolgozhatnak, a KÉSZ gépparkját és az ottani acél-, fémalapanyagokat felhasználva.

A telephelyen a művészek elsajátíthatják a különböző fémmegmunkáló eszközök – nagy teljesítményű hegesztők, láng-, lézer- és plazmavágók – használatát, belekóstolhatnak a CAD-tervezés rejtelmeibe, tapasztalatokat szerezhetnek a programvezérelt CNC-gépek vagy éppen a szemcseszóró működéséről és általában az acéliparról. Az elmúlt évek alatt több mint száz művész látogatott el a KASZ-ra.

– A szimpozion folyamatosan fejlődik, formálódik, nemcsak acélból, de rozsdamentes anyagokból, alumíniumból és úgynevezett fémkompozit lemezekből is születnek művek, újabb és újabb gépek, eszközök használata válik lehetővé, koncepciójában is a változatosság jellemzi. Idén a művészek az „Átjárás” témafelvetést kapták támpontként műveik megfogalmazásához. Szeretnénk hangsúlyt adni a különböző művészeti ágak, gondolatok, technikák közti szabad átmenetnek, az alkotói váltások akadálytalan lehetőségének – mondta el Árvai István, a szervező K-ARTS Művészeti Alapítvány művészeti vezetője. Kiemelte, ezen a nyáron a szobrászok mellett festőművészek, grafikusművész és építőművész is a csapat tagja. Az elkészült művekből augusztus 16-án, hétfőn, 16 órától nyílik kiállítás az IQ Kecskemét Kft. mélygarázsában.

Az alkotótábort 2004 óta minden évben megszervezi az építőipari cégcsoport
Fotó: KÉSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!