kecskemét

2021.08.14. 15:25

Mikulás Ferenc számára mindig ünnep volt az animációs filmfesztivál

Már javában zajlik és vasárnapig tart a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, azaz a KAFF. A filmfesztivál időpontja egybeesik a Kecskeméti Rajzfilmstúdió megalapításának 50. évfordulójával. A rajzfilmstúdiót a kezdetektől Mikulás Ferenc vezeti. Ennek apropóján kértük, hogy idézze fel az elmúlt 50 év legemlékezetesebb mérföldköveit.

Sebestyén Hajnalka

Mikulás Ferenc, az ötvenesztendős rajzfi lmstúdió vezetője

Fotó: Bús Csaba

Voltak kitüntetett pillanatok, már maga a megalakulás is ilyen volt 1971-ben. Majd két év múlva ott álltunk egy nagy dilemma előtt, hogy bezárnak minket, vagy folytathatjuk. A munkánknak helyet adó Kölcsey utca intézmény plafonja leszakadt, a város nem akarta megcsináltatni. Hosszas huzavona, kérelmek után értük el, hogy kaptunk segítséget, és felépíthettük a Liszt Ferenc utcai intézményünket, ahol a mai napig működünk – idézte fel a kezdeteket Mikulás Ferenc.

A következő nagy mérföldkő a rendszerváltás volt, amikor ismét nagy döntés előtt álltak. – Megszűnt a Pannónia Filmstúdió, melynek kecskeméti műtermeként működtünk. Önálló állami céggé váltunk, majd jött a privatizáció: 35 munkatársammal közösen vásároltuk meg a stúdiót, és alapítottuk meg a Kecskemétfilm Kft-t. – folytatta a szakember.

A stúdió számára a külföldi kapcsolatok kiépítése, a nemzetközi filmes élet vérkeringésébe való bekerülés nagyban meghatározó volt a 80-as évektől. Pályázati lehetőségek és a nemzetközi ösztöndíj által saját munkatársaik dolgoztak nemzetközi színtéren, és a kecskeméti stúdió is fogadott külföldi szakembereket.

Szintén a 80-as évekre tekint vissza a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, azaz a KAFF. 1985-ben rendezték meg először. Filmes seregszemleként indult, mára nemzetközi filmfesztivállá nőtte ki magát.

– Mindig ünnepként tekintek a KAFF-ra, mint arra a fesztivál szó is utal. Világhírű vendégeink vannak most is, magyarok és külföldiek egyaránt.

Minden alkalommal más-más ország, földrész áll a fókuszban, idén Kana­dára esett a választásunk. A KAFF összművészeti fesztivált a filmek mellett kiállítások és workshopok teszik teljessé. Kodály után szabadon mondom én azt, „Az animáció legyen mindenkié” – jegyezte meg végül Mikulás Ferenc.

A rajzfilmstúdióban Mikulás Ferenc mellett Horváth Mária rendező szintén a kezdetektől, 50 éve a csapat tagja. Rajtuk kívül még ketten, majdnem az indulástól, 1972 óta ott dolgoznak, Vécsi Veronika gyártásvezető, valamint Neuberger Gizella tervező, rendező. A stábban eddig 10 Balázs Béla-díjas rendező dolgozott. Külföldi kapcsolataik révén már 3 Oscar-díjra jelölt filmben dolgoztak.

A stáb jelenleg dolgozik a Toldi egész estés alkotáson, a Cigánymesék folytatásán, az Árpád-házi Szentek életét bemutató és a Városi legendák-sorozaton.

Mikulás Ferenc, az ötvenesztendős rajzfilmstúdió vezetője
Fotó: Bús Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!