Ordas

2021.08.11. 11:31

Közép-Európáról szól az alkotótábor zárónapján bemutatott könyv

Kiss Gy. Csaba Széchenyi-díjas irodalom- és művelődéstörténész, MTA-doktor a múlt héten zárult Ordasi Alkotótábor záróeseményének volt a vendége.

Gábor János

Alkotótáborban mutatta be könyvét Kiss Gy. Csaba. Felidézte: szerzőtársaival két évvel ezelőtt kezdte el írni legutóbbi, Közép-Európa magyar szemmel című könyvét, ami lényegében reakció két neves osztrák politikai elemző korábban megjelent munkájára. Az a tanulmány úgy véli, hogy térségünk fontos szerepet játszik a jövő alakításában, és itt dől majd el a kontinens további sorsa.

A könyvbemutatón Kiss Gy. Csaba elmondta: – Munkamegosztást érvényesítettünk: Bába Iván volt külügyi államtitkár kollégám a 89-90-es fordulattól tekintette át a térség aktuális politikáját, míg Gyurcsík Iván nagykövet a nemzeti kisebbségek témájáról írt.

Nekem maradt az előzmények megvilágítása, például az, hogy a mi szűkebb térségünkben miért más a nemzetfogalom és a történelmi emlékezet, mint Nyugat-Európában, hiszen a 20. században két totalitárius rendszerrel kellett megküzdenünk

– mutatta be a kötet kiindulópontját Kiss Gy. Csaba. – Szerencsés fordulat, hogy ma az Európai Unióhoz tartozunk, annak minden ellentmondásával együtt. Ezzel együtt azért a moszkvai központnak is benne vagyunk az akciórádiuszában, így én nem osztom azokat az illúziókat, hogy Oroszország nem jelent kihívást a mi térségünk számára – fejtegette.

Az egyetemi tanár elmondta: a Közép-Európa magyar szemmel című könyvben azt tartották fontosnak kielemezni, hogy milyen területeken közösek a magyar és az uniós érdekek, valamint hogyan különbözünk kulturális szempontból. Megjegyezte: szerinte írhattak volna többet egy ritkán emlegetett jelenségről, a hazánkból Nyugatra irányuló munkaerő-áramlásról, hiszen ezzel jelentős szellemi értéket exportálunk.

A szerzők egyik legfontosabb felvetése mindezekkel összefüggésben egyébként az, hogy hogyan lehetne egyensúlyba hozni a magyar és a nyugati világszemléletet.

– A nemzet mint társadalmi közösség nyugat-európai megközelítése más: szerintük már elavult és a globális kultúra lassan felbontja, mivel az emberek már nincsenek annyira helyhez kötve. Ezt mutatja a migráció és a munkahelykereső elvándorlás is, amit az Európai Unió nyitott ki – szemléltette Kiss Gy. Csaba. Hozzáfűzte: nálunk azért esik más megítélés alá a nemzet kérdése, mert a szuverenitásért folytatott küzdelem összefonódott a demokráciáért zajló harccal, ami a nyugati országok számára nem igazán érthető. – A kommunista korszakról a tömeglélektani tapasztalatok hiányában nagyon kevés az elképzelésük – érvelt.

A történész hangsúlyozta: ettől függetlenül nem kedveli a nemzet fogalmát roman­tizáló, „délibábként” láttató képeket, mert az akkor is „az anyanyelv közvetítette kulturális jelrendszer, amibe beletartoznak szokások és viselkedésformák”, vagy akár állat- és növényfajok, nemzeti hősök, sőt, az olimpikonok is.

Patajon is alkot

Kiss Gy. Csaba nem véletlenül tartott a könyve kapcsán ordasi bemutatót is, hiszen apja révén ebből a régióból származik, és van egy háza Dunapatajon. Elárulta: az utóbbi, legalább tíz munkáját részben itt írta, az új könyve pedig szintén a községben született. Ebben a – várhatóan ősszel megjelenő – kötetben a rendszerváltást megelőző évek kulcsfontosságú történelmi eseményeiről szóló visszaemlékezések olvashatók majd.

Kiss Gy. Csaba (középen) az ordasi alkotótáborban tartott könyvbemutatón.
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!