koszorúzás

2021.08.09. 19:43

Kalocsáról vitték Szegedre Klauzál Gábor holttestét

Sikerült meggyőzni a Magyar Tudományos Akadémiát arról, hogy a miniszter a városban hunyt el.

Gábor János

Ebben a kalocsai épületben hunyt el Klauzál Gábor

Fotó: Gábor János

A Klauzál Gábor Társaság képviselői végre annak tudatában koszorúzhatták meg a reformkori miniszter kalocsai emléktábláját, hogy az államférfi bizonyítottan ott, abban az épületben hunyt el, nem pedig Szegeden, ahogy azt több mint 150 évig egy ország feltételezte. Az anekdoták szintjén keringő állítást csak nemrég sikerült perdöntő bizonyítékkal is alátámasztani – ez különleges hangulatot adott a múlt heti ceremóniának.

– 1866. augusztus 3-án halt meg, és aztán 130 évig mindenki úgy tudta, hogy Szegeden történt. Ennek megváltoztatására már korán, a 19. században elindult egy mozgalom, Hang Ferenc kalocsai ügyvéd révén

– idézte fel kérdésünkre a Klauzál-megemlékezésen felszólaló Romsics Imre. A Viski Károly Múzeum igazgatója kifejtette: bár Hang erősen kiszínezett történeteket írt a korszakról, fontos adatokat is hátra­hagyott. Részben az ő korabeli forrásaira támaszkodva, 1996-ban sikerült meggyőznie a Magyar Tudományos Akadémiát arról, hogy a miniszter Kalocsán hunyt el.

A tényként kezelt haláleset emlékére 1996-ban a Kalocsai Városvédő Egyesület és a Katona István Társaság emléktáblát helyezett a mai Pilvax Hotel falára, hiszen tudni lehet, hogy a tragédia napjaiban Klauzál az ott élő, vele rokoni vagy munkakapcsolatban állt Szabó család vendége volt. Annak ellenére, hogy ekkor már minden információ erre utalt, sokan nem fogadták el a halálozás helyszínét, hiszen a korszakban tilos volt holttestet szállítani, és a politikust nem itt, hanem Szegeden temették el.

Romsics Imre elárulta: mindent eldöntő áttörést csak a közelmúltban sikerült elérnie az ügyben, amikor más témájú könyve levéltári kutatásai során véletlenül a kezébe akadt két korabeli levél, bennük a kalocsai hatóságok engedélyével, ami jóváhagyta Klauzál dupla koporsós Szegedre szállítását. A múzeumigazgató a halál körülményeiről szólva elmondta: a miniszter már betegen érkezett a városba, és valószínűleg tüdőgyulladás végzett vele, néhány nap leforgása alatt. Az immáron cáfolhatatlan bizonyítékoknak köszönhetően 155 évvel a halálozás és 25 évvel az emléktábla-állítás után került pont a történeti vita végére.

Ebben a kalocsai épületben hunyt el Klauzál Gábor
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!