galériával

2021.08.04. 14:19

Jövő hét szerdán indul a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

Augusztus 11-15. között rendezik meg a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivált, ahol 30 ország 370 alkotását nézheti meg ingyenesen a közönség. Az öt napos rendezvény programját szakmai előadások, kiállítások, könyvbemutatók, közönségtalálkozók, fényfestés, a gyerekek számára animációs játszóház és a vele egy időben megrendezendő XIII. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál színesíti majd.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

Augusztus 11. és 15. között rendezik meg a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivált (KAFF), ezzel kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót a szervezők szerdán a Hírös Agórában.

Mikulás Ferenc alapító, a Kecskeméti Rajzfilmstúdió vezetője visszatekintett a fesztivál történetére és felidézte, hogy a filmszemlét 1993-ban alakították filmfesztivállá, 2002-ben lett kétnyelvű az esemény, majd 2017-ben bővítették a filmünnepet az európai televíziós animációs munkákkal.

Mikulás Ferenc alapító, a Kecskeméti Rajzfilmstúdió vezetője visszatekintett a fesztivál történetére.
Fotó: Bús Csaba

Kitért arra, hogy a fesztivált gazdagítják a Könyvtármozi vetítései és a város által szervezett XIII. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál, melynek ideje alatt a főtéren felállított óriás kivetítőn folyamatosan játsszák a Magyar Népmesék sorozat epizódjait.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a hagyományokhoz híven idén is köszönti a fesztivál a kerek születésnapjukat ünneplő, a magyar animációs filmművészet karakterét meghatározó személyiségeket: a két 70 éves rendezőt, Orosz Istvánt és Cakó Ferencet.

A legutóbbi fesztivál óta sajnos több kiváló magyar animációs rendező is elhunyt, így a KAFF-on retrospektív vetítésekkel emlékeznek meg Richly Zsoltról – aki többek között a Luther-sorozat rendezője volt – és két Kossuth-díjas, a kecskeméti stúdió életét is meghatározó alkotóról, Gyulai Líviuszról és Jankovics Marcellről.

A 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál időpontja egybeesik a kecskeméti rajzfilmstúdió megalapításának 50. évfordulójával. E jubileumot a fesztivál tíz vetítésből álló programmal és az elmúlt 50 év legemlékezetesebb pillanatait bemutató kiállítással ünnepli majd.

A kétévente megrendezett nemzetközi seregszemle idei díszvendége Kanada. A fesztiválon egy ötrészes filmösszeállítás idézi meg a stúdió több mint nyolcvan éves, rangos elismerésekben bővelkedő történetét.

Megtudhatjuk, mi az a tűanimáció, láthatunk majd klasszikusokat, kortárs filmeket, női rendezők munkáit, valamint a legendás Norman McLaren műveiből egy válogatást.

A kanadai animációs film legpatinásabb intézménye a Kanadai Nemzeti Filmbizottság, azaz a National Film Board of Canada (NFB), amelynek égisze alatt a mai napig állami támogatással készülnek az egyedi animációs filmek. A 15. KAFF-on egy ötrészes filmösszeállítás idézi meg a stúdió több mint nyolcvan éves, rangos elismerésekben bővelkedő történetét.

A seregszemlén idén öt alkotás jutott be az egész estés animációk versenyébe, melyek között Annecy-ban és Bucheonban díjat nyert, Oscar-díjra, BAFTA-ra és Európai Filmdíjra jelölt alkotások is szerepelnek.

Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke elmondta, hogy negyedik alkalommal szerveznek Könyvtármozi szakmai napot a KAFF keretében. Kitért arra, hogy immár újraindultak a Könyvtármozi vetítések a kistelepüléseken és első számú partnerként tekintenek a Kecskemét Rajzfilmstúdióra.

Barta Dóra, a Hírös Agóra igazgatója személyes hangvételű hozzászólásban méltatta Mikulás Ferenc teremtő és szervező munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!