régészet

2021.08.12. 06:55

Százhuszonöt ember földi maradványa került elő a kalocsai tömegsírból

A kalocsai köztemetőben szerdán már el is hantolták a Szentháromság téren talált szovjet katonák egy részét.

Gábor János

Fotó: Gábor János

A szovjet tömegsír exhumálása – bonyolult diplomáciai egyeztetések után – májusban kezdődhetett el, és több mint kétszáz személy földi maradványainak kihantolását remélték tőle, de végül csak 125 testet találtak meg.

A főegyházmegye éveket várt, mire az orosz hatóságok végre engedélyezték a kiemelést, de a bürokratikus útvesztő miatt hosszú időre leállított munkálatok a tér érintett részén is folytatódhatnak.

Az egykori tömegsír helyén romkertet alakítanak ki a korábban itt állt templomok falaiból.

– 122 orosz, két német és egy magyar személy került elő, többségük fiatal katona, és akadt közöttük néhány női holttest is

– összegezte a nemrég lezárult exhumálás eredményét a főegyházmegyei beruházásokért felelős főmérnök. Vörös Márta hozzáfűzte: bár azt tervezték, hogy ennél részletesebben is bemutatják az áldozatok történetét, a nemzetközi megegyezés szerint csak az őszre tervezett nyilvános gyászszertartás keretében beszélnek róluk bővebben. A temetés technikai része egyébként már lezajlott: a világháborús halottak nagy részét szerda délelőtt helyezték el a kalocsai köztemető VI. parcellájában kialakított sírkamrákban. A zárt körű esemény dr. Bábel Balázs érsek, dr. Filvig Géza polgármester és dr. Kiss Csaba jegyző jelenlétében zajlott: az egyházi és városi tisztségviselők rövid megemlékezéssel és gyászkoszorúval tisztelegtek a halottak emléke előtt.

A többségében fiatal szovjet katonák végső nyughelyét az önkormányzat bocsátotta a főegyházmegye rendelkezésére: összesen 400 négyzetméteres területről van szó, ahol első körben 112 testet temettek el. Tíz további személy földi maradványai az 1985-ös emlékmű helyszíni rekonstruálását követően, pár hónap múlva kerülnek ide, nyilvános búcsúztatás keretében. Ennek tervezett időpontja október 11–14-e közé esik, mert abban az időszakban ad otthon hazánk egy államközi, hadisíregyezménnyel kapcsolatos bizottsági találkozónak, tudtuk meg Vörös Mártától. A főmérnök felvetésünkre megerősítette: a korabeli dokumentumok alapján valóban azt feltételezték, hogy a Szentháromság tér alatt jóval több, összesen 214 személy nyugszik, de végül csak 125 beazonosítható holttest került elő.

Voltak a sírgödörben olyan csontmaradványok, végtagok is, amelyek nem tartoznak egyik exhumált testhez sem

– ezek négy további koporsóba kerültek, számolt be.

– Kijelenthető, hogy az 1944 októberétől 1945. június 2-áig itt eltemetettek közül mindenkit kiemeltünk – húzta alá Vörös Márta, jelezve: azok az emberi csontvázak, amelyeket a járókelők még láthatnak a téren, egy párhuzamosan zajló régészeti feltárás részét képezik, és középkori maradványokról van szó.

A Szentháromság tér alól 125 holttest került elő
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!