szobrászat

2021.08.01. 09:32

Emléktáblák kerültek a miklósi múzeum falára

Két márványtáblával és egy relieffel lett díszesebb a napokban Székely Gábor magángyűjtő múzeuma, a kunszentmiklósi Felső-Kiskunsági Emlékek Háza.

Gulyás Sándor

Székely Gábor, Balogh Mihály és Turi Török Tibor a Felső-Kiskunsági Emlékek Háza előtt

Fotó: Gulyás Sándor

– Az itt összegyűjtött anyag lényegében öt nagyobb egységre bontható. A leggazdagabb a hatezer darabot számláló Petőfi-kultusz-gyűjteményem, ami az országban egyedülállónak számít. A vendégkönyvben eddig százezernél több látogató regisztrált. Hogy ezután könnyebben idetaláljanak, a bejárat mellé egy márványtábla került – tájékoztatta hírportálunkat Székely Gábor.

A rendezvény keretében Németh Nyiba Sándor, a Krúdy Irodalmi Kör elnöke szervezésében avatták fel a kör tagjai Turi Török Tibor szobrászművész Petőfi-domborművét.

Az ajándékba kapott alkotást a kunszentmiklósi Balogh Mihály, a Petőfi-történet avatott kutatója leplezte le.

– Az ünnepi alkalom zárásaként még egy díszes márványtáblát avattunk fel a Felső-­Kiskunsági Emlékek Házánál, mégpedig az 1957-ben kivégzett Berecz Györgyét, aki Fülöpszállásról jött gimnáziumunkba tanulni, majd Budapesten lakott a forradalomig, ahol a Széna téri felkelők parancsnokhelyettese lett – tette hozzá a magángyűjtő.

Az avatáson közreműködött Pánti Anna opera-énekesnő, valamint Baki Eszter, a város egyik büszkesége. Balogh Mihály Petőfi kunszentmiklósi látogatásairól beszélt, az írók-költők pedig saját műveikből olvastak fel. Gémes Kata festőművész egy tájképet hozott ajándékba, Ari Fabbró, Sebestyén Katalin, Kőházi Erzsébet új könyveikkel kedveskedtek a házigazdának.

Székely Gábor, Balogh Mihály és Turi Török Tibor a Felső-Kiskunsági Emlékek Háza előtt
Fotó: Gulyás Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!