hagyományok

2021.08.17. 06:55

Bukovinai táncokat is tanultak a lajosmizsei néptánctáborban

Bukovinai és magyarbődi néptáncokat tanultak a Mizsei Vadrózsák néptánccsoport fiataljai a múlt héten immár kilencedik alkalommal Lajosmizsén megrendezett néptánc táborban.

Horváth Péter

Fotó: Horváth Péter

Bitai Judit, a néptánccsoport és a tábor vezetője elmondta, hogy hagyományosan minden augusztusban megszervezik a néptánc táborukat, ahol a résztvevők a Kárpát-medence népzenei és néptánc kincséből ismerhetnek meg újabb darabokat és sajátíthatják el az egyes táncokat.

Fotó: Horváth Péter

A 12 és 14 év közötti Söndorgő csoport a bukovinai székely polgári táncok közül a hármas és a karos táncokat, valamint a csárdást és a siladrit tanulták meg az egy hét alatt. A nagyobbak alkotta Vadhajtás csoport tagjai a magyarbődi lassú csárdást ismerték meg. A tábor pénteken bemutatóval zárult a művelődési ház nagytermében, ahol nem csak táncot láthattak, hanem változatos és vérpezsdítő népzenét és nemzetiségi zenét is hallhattak az érdeklődők a néptánccsoport zenészeinek virtuóz előadásában. Bitai Judit kiemelte: oktatóik évek óta visszajáró, olyan neves szakemberek, mint Kovács Sándor, a gyomaendrődi művészeti iskola néptánc oktatója, Kecskés Gergő, és Veszelszki Boglárka.

Zenekarukat a gyergyóremetei Bakos Dániel, a Kárpátaljáról érkezett Gyurkó Ádám, a debreceni Erményi Tamás és a tiszafüredi Bíró Attila alkotja.

A zenekar és a táncosok nem csak autentikus magyar repodukciót, hanem cigánybotolót és nagyecsedi cigánytáncot is előadtak. A gála után táncházzal zárult a jól sikerült tábor.

Fotó: Horváth Péter

Bitai Judit elmondta, hogy a 10 éve alakult néptáncsoport célja, hogy olyan közösséget alkossanak, amihez jó tartozni és ahol a tagok átélhetik magyarságukat a Kárpát-medence táncain és zenéin keresztül. Mint fogalmazott, fontosnak tartja, hogy a helyi kultúrát is elsajátítsák a fiatalok, ezért kiskunsági és jászsági táncokat is folyamatosan tanulnak az évközbeni foglalkozásokon.

Fotó: Horváth Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!