zene

2021.08.17. 20:21

Beke Márk újra Kecskeméten harsonázott

Beke Márk, a fiatal harsonás tehetség vendégeskedett kedden a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ népkonyháján. Kiváló zenéjével örvendeztette meg ezúttal is a sorsközösség tagjait.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Beke Márk, a 2018. évi országos Virtuózok tehetségkutató verseny győztese rutinosan mozog a népkonyhán, hiszen hosszú évek óta rendszeresen fellép az intézmény rendezvényein. A népkonyhára járó szegények szeme előtt nőtt fel, és bontakoztatta ki tehetségét az immár 21 éves harsonás. A mostani fellépésére elkísérte egykori tanára, Kuna Lajos.

Márk a kecskeméti Kodály iskolai tanulmányai után Hollandiában folytatja tanulmányait. Egy éve Amszterdamban tanul az ottani zeneakadémián.

A Wojtylában, a keddi ebéd előtt Farkas Pál munkatárs köszöntette az ifjú tehetséget és egykori tanárát. Hozzátette, egy éve nem találkoztak vele, így kíváncsian hallgatják meg, merre vitte az élet. Így Márk örömmel mesélt a mindennapjairól.

– Mindig szívesen térek vissza a Wojtyla házba, melynek tiszteletére még dalt is írtam. A kottája ott lóg Farkas P. Józsi bácsi irodájának falán

– mondta büszkén Márk a beszélgetés elején. – Ebben a házban mindig szeretettel fogadnak minket, mely jóleső érzés, ez most sincs másképp – tette hozzá, majd a holland élményeiről adott számot.

Fotó: Sebestyén Hajnalka

– Egy éve költöztem ki Hollandiába, ahol nagyon jól érzem magam. A lehetőségekre koncentrálok. Sikerült beilleszkednem, és a tanulmányaim is jól haladnak. Sajnos a Covid miatt koncertjeim nem lehettek eddig, de szerencsére a szigorú előírások betartásával a zenei óráim személyes jelenlét mellett folyhatnak. Három tanár tanítja számomra a harsonát, különböző módon, különböző stílusban, de teljes összhangban. Az elméleti óráim online formában, angol nyelven zajlottak, melyek sok odafigyelést kívántak meg. Így nem volt teljes értékű az évem, nem lehettek koncertek, fellépések, de annak azért nagyon örülök, hogy a műhelymunka személyes jelenléttel mehetett – jegyezte meg Márk.

A fiatal tehetség az elmúlt egy év alatt csak néhányszor utazott haza, de a nyár nagy részét itthon tölti, szeptember elején utazik vissza.

A wojtylások nevében Farkas P. József alapító-igazgató az intézmény 15 évét bemutató, közelmúltban megjelent impozáns könyvet adott ajándékba Márknak és régi tanárának, Kuna Lajosnak. Azon oldalakat is bemutatta nekik, ahol szerepelnek.

Kuna Lajos zenetanár csütörtökön ismét vendégeskedik a Wojtyla Házban, az augusztus 20. ünnephez kapcsolódó rendezvényre kíséri el családját, ugyanis ismét fellép Kecskeméten, a Kuna Family együttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!