kecskemét

2021.08.15. 10:47

A táborban újabb hangszereket is kipróbáltak a citerás fiatalok

Eseménydúsan teltek az elmúlt hetek a Mátyás Király Citerazenekar fiatal növendékei számára. Felvették az új CD-jüket, videóanyagokat készítettek a GóbéFestre, valamint vasárnap tértek haza a nagy hagyományú Csutorás táborból.

Sebestyén Hajnalka

A Mátyás Király Citerazenekar teljes csapata a lemezfelvétel idején

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: JGA

A zenekar életében mindig fontos állomás nyáron az Örkényi Csutorás Tábor, ahol széles körben ápolhatják a népzenei hagyományokat. Az ország legnagyobb, 36 esztendős múltra vissza­tekintő népzenei táborba évek óta visszatérőek a hírös városi citerások.

– Ismét nagyszerű élményekben lehetett részünk. Nemcsak a gyerekek számára, hanem nekünk, tanároknak is felemelő minden napja a tábornak – osztotta meg tapasztalatait Sulczné dr. Bükki Éva, a zenekar vezetője, aki férjével, Sulcz Ferenccel együtt tanított is a táborban.

Gálaműsorban is felléptek a citerás tehetségek
Fotó: Beküldött fotó

– Az ország különböző részeiről, és a határon túli magyarlakta részekről 240-en jöttünk össze. Mi a kecskeméti Mátyás Király Citerazenekart 20 fővel képviseltük, különböző korcsoportban, haladó és középhaladó csoportokban. A táborban nemcsak a citerát vették kezükbe növendékeink, hiszen minden évben lehetőségük van más népi hangszerek kipróbálására, tanulására, így megszólaltatták a nagybőgőt, a hegedűt, a kobozt és a tekerőlantot. Van, aki már rutinosabban, hiszen tavaly is ismerkedett az adott hangszerrel, de például a kisebbik fiam, Ádám most kezdett el érdeklődni a tekerőlant iránt – részletezte Bükki Éva, aki ezúttal haladó csoportot tanított.

– Nagyon élveztem a tanítást, gyimesi dallamokat tanultunk, ami egyáltalán nem könnyű, technikailag és ritmus szempontjából sem. Éppen ezért egyszerre volt kihívás és csodálatos munka. Nagyszerű csoportom jött össze, jól haladtunk. A közös gyakorlás másik különlegessége volt, hogy két néptáncossal, Molnár Mátéval és Molnárné Röfi Renátával, a Kecskemét Táncegyüttes táncosaival együtt dolgoztunk, együtt is léptünk fel a tábor zárógáláján – tette hozzá dr. Bükki Éva, aki gyermekorvosként idén is betöltötte a tábororvos szerepét, és sajnos akadt munkája is.

A Csutorás Tábor nemcsak a hangszerekről, a népzenéről szól. Számos kísérőprogramon vehetnek részt a táborlakók. Volt többek között tábortűz tánccal, hangszerbemutatók, szakmai előadások, strandolás, futballozás, kézműveskedés, parasztolimpia, hangszerkészítés, lovaskocsikázás, valamint fellépett egy délvidéki tamburás zenekar is.

A Mátyás Király Citerazenekar tagjai dolgoztak is a táborban, azaz újabb videóanyagokat készítettek a GóbéFestre.

– Nagyon készültünk, hogy személyesen is részt vehetünk szeptemberben Angliában a székely–magyar ihletésű GóbéFest összművészeti fesztiválon, sajnos azonban a járványhelyzet nem teszi lehetővé, így videókat állítunk össze munkáinkból.

Ezek egy részét július elején felvettük, most a táborban a hangszerbemutató workshopjainkat videóztuk le, amiből újabb kisfilmet állítunk össze a fesztiválra – árulta el a zenekar vezetője.

A Mátyás Király Zenekar tagjai a tábor első napjaiban vehették kezükbe legújabb, negyedik CD-lemezüket, mely mostanra készült el. Szeptemberben és októberben pedig több helyi, városrészi mulatságon is fellépnek. Közben pedig készülnek az idei Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjére, mely hazánk egyik legrangosabb népzenei megméretése.

A Mátyás Király Citerazenekar teljes csapata a lemezfelvétel idején
Fotó: Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!