bács-kiskun

2021.08.07. 12:28

A klasszikus zene mellett népzenei feldolgozásokkal is készülnek

Idén nyáron ismét izgalmas zenei élményeket ígér a Filharmónia Magyarország Kecskeméten is.

Sebestyén Hajnalka

A református templomban Mészáros Zsolt Máté orgonaművész lép fel

Forrás: archív fotó

Fotó: MW

A hangszerek királynője, az orgona varázsol csodás hangulatot a könnyed, nyáresti programok kedvelői számára. Több mint 60 városban mintegy 100 koncerttel érkezik idén is az OrgonaPont sorozat, augusztus 7-én pedig az Orgonák éjszakáján népszerűsítik tovább a magasztos hangszert­.

Most szombaton Kecskeméten több koncert is hallható az Orgonák éjszakája keretében. A program 17 órakor az ortodox templomban, azaz a görögkeleti templomban a Philharmonic Brass Quintet koncertjével kezdődik. Repertoárjuk széles körű és sokoldalú. Az együttes rendszeresen mutatja be saját feldolgozásait, átiratait. Fellépéseik élményekkel teli és emlékezetes pillanatokat kínálnak a klasszikus zene iránt érdeklődőknek, valamint a kikapcsolódásra vágyó közönség számára egyaránt. A klasszikus zene mellett jazz-, filmzene, népzenei és könnyűzenei feldolgozások hallhatók koncertjeiken.

Ezután 18 órakor a református templomban a Freudvoll und leidvoll, avagy hangok az orgona bűvöletében címmel Mészáros Zsolt Máté orgonaművész, Vizin Viktória alt és Vizin-Esquivel Carmen mezzoszoprán várja a közönséget. A Barátok Templomára szegeződik a figyelem 19 órakor, ahol Bednarik Anasztázia orgonaművész és Kecskés György kürtművész Laudatio című műsorát hallhatják a komolyzene kedvelői.

A piarista templomban 20 órakor kezdődik koncert, melyen a zenebarátok megismerhetik Mozart és Haydn orgonáját Tóth-Vajna Zsombor orgonaművész és a Quartetto Speranza előadásában. Végül 21 órakor az evangélikus templomban ér véget az ­Orgonák éjszakája, ahol világslágereket hallhatnak orgonán az érdeklődők, Farkas Zsolt orgonaművész és Szőke Nikoletta alt énekesnő tolmácsolásában.

A hangversenyek előtt, közben és után sem maradnak szórakozás nélkül a komolyzene iránt érdeklődők. A Fil­harmónia Magyarország fényfestéssel, játékokkal, térzenekoncertekkel várja a közönséget­.

A református templomban Mészáros Zsolt Máté orgonaművész lép fel
Fotó: MW / archív fotó

Újabb zenei csemege

A hagyományokhoz híven megrendezik az OrgonaPont sorozatot is. Ennek első koncertjén, július végén Mali Katalin orgonaművésznő és Navratil Andrea énekesnő koncertjét hallhatták a kecskemétiek. Augusztus 27-én azonban egy nem szokványos koncert érkezik a nagytemplomba. Este 7 órakor a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara és a Purcell Kórus adja elő Haydn A Megváltó utolsó hét szava a keresztfán című művét. A koncerten vezényel Erdei Péter. A Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara célul tűzte ki a magyar kulturális és művészeti élet határokon átnyúló egységének megőrzését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!