Papp Gáspár

2021.08.15. 20:00

A félegyházi keramikus alkotásai is láthatók a fővárosban

Papp Gáspár egy pipacsos kerámiaképet, valamint egy úgynevezett raku technikával készült és egy engóbbal színezett vázát küldött a budapesti Duna Palotában megrendezett Amatőr Művészek Kiállítására.

Vajda Piroska

Fotó: Vajda Piroska

Papp Gáspár félegyházi keramikus alkotásai is láthatók Budapesten, a Duna Palotában megrendezett Amatőr Művészek Kiállításán. A nyári országos tárlat ezúttal kettős tematikájú: A Magyar kézművesség – 2021, valamint A virág a magyar művészetben – Kézműves szemmel címmel nyílt meg a tárlat a közelmúltban.

A közel ötven művészi kézművesszakma – köztük fazekasok, keramikusok, faragók, bútorfestők, ruha-, öltözék- és viseletkészítők, ötvösök, ékszerkészítők, gyöngyfűzők, hímzők, szövők, csipkeverők, foltvarrók, nemezelők, csuhé-, vessző-, szalma- és gyékényfonók, tojásfestők, mézeskalácsosok, bőrművesek, tűzzománcosok, üvegművesek, ikonfestők, fegyver-, hangszer- és játékkészítők – pályamunkáinak válogatását néprajzkutatókból és iparművészekből álló zsűri végezte.

A közel 150 kiállító majdnem kétszáz alkotását tartalmazó anyag egyik része napjaink kézművességének színe-javát reprezentálja. A kiállítási anyag másik része a virág mint motívum, szimbólum a művészetben témakör köré csoportosul: ötvösmunkákon, fafaragásokon, textil- és kerámiatárgyakon, viseleteken, csuhéélet­képeken és egyéb népművészeti, képző- és iparművészeti alkotásokon keresztül mutatja be a virág mint jelkép használatát a művészetben.

Papp Gáspár alkotásait hamarosan Félegyházán is bemutatják
Fotó: Vajda Piroska

A Magyar Kézművességért Alapítvány idén 28. alkalommal rendezte meg immár hagyományos nyári országos kiállítását, folytatva értékőrző és értékteremtő tevékenységét, amely a tárgyalkotó népművészet és a kézműves iparművészet sok évszázados hagyományainak továbbvitelét és megújítását, mai értékeinek bemutatását és népszerűsítését szolgálja.

Papp Gáspár érdeklődésünkre elmondta, hogy egy úgynevezett raku technikával készült és egy engóbbal színezett vázát, illetve egy pipacsos kerámiaképet küldött az országos tárlatra. A szakmai zsűri döntése alapján mindhármat ki is állították a Duna Palotában, ahol augusztus 19-ig láthatóak az alkotások.

Aki nem tud Budapestre utazni, annak sem kell búsulnia, mert augusz­tus 17-én, kedden, 18 órakor Kiskunfélegyházán, a Holló Galériában nyílik önálló tárlata Papp Gáspárnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!