KEREKEGYHÁZA/tISZAKÉCSKE

2021.07.02. 14:00

Szitár Éva festőművész munkásságát több díjjal is elismerték

Szitár Éva festőművész volt a vendége a Szecsődi Udvarház Alkotók és Előadók Klubja idei évi nyitórendezvényének. Az alkotó portré- és tájképeivel mutatkozott be Kerekegyházán.

Gulyás Sándor

A legnagyobb elismerést a munkáim iránt érdeklődők szeretete adja – mondta Szitár Éva

Fotó: Gulyás Sándor

A kecskeméti születésű, Tiszakécskén élő alkotó férje elvesztése után fogott ecsetet a kezébe, 2015 augusztusában. A festészet alapjait autodidakta módon sajátította el. Elsőként akrillal próbálkozott, ám rövidesen rájött, hogy a ceruza, illetve a pasztellkréta az, amiben igazán ki tud teljesedni.

– Az elmúlt hat évben nagyon sokat dolgoztam a választott technikák tökéletesítésén. Saját hibáimból tanultam, rengeteget gyakoroltam, míg eljutottam oda, hogy képeimmel megmutatni, kifejezni, átadni tudjam a szemlélőnek azt, amit én látok. Nagyrészt portrékat készítek, mivel engem az emberi arcok jobban érdekelnek. Korábban másfél évig akrillal festettem vászonra, majd nyolc hónapon keresztül kizárólag csak grafikákat rajzoltam. Harsányi Zsuzsanna kecskeméti festőművész javaslatára vettem kezembe a pasztellkrétát, attól kezdve ezt a technikát használom – mondta el a baon.hu érdeklődésére Szitár Éva.

Szitár Éva termékeny alkotónak számít, ma már több mint hatszáz képet mondhat a magáénak. Szinte nincs olyan nap, amikor ne venne kezébe ecsetet, ceruzát, pasztellkrétát, ne keresne újabb és újabb témát.

– Munkám miatt nem igazán jut időm arra, hogy kimenjek a természetbe, vagy modellel dolgozzam. Nagyon sokat fotózom, azokból válogatom ki a megfestendő témát. Az első önálló kiállításom Tiszakécskén volt, azóta az ország nagyon sok városá­ban mutatkoztam be alkotásaimmal. Emellett felkértek, hogy illusztráljam Aranyosi Ervin költő gyerekeknek szóló verses meséskönyvét, melyhez harmincnyolc festményt készítettem. Tevékenységemet több elismeréssel honorálta a szakma. Megkaptam többek között a Magyar Alkotók Nemzetközi Egyesülete nívódíját, Art díjat és Karinthy Frigyes képzőművészeti emlékdíjat. A közelmúltban megfestettem II. Erzsébet angol királynő dédunokájának portréját. Alkotásom a walesi írónő barátnőm révén jutott el a palotába. A kép olyannyira megtetszett a brit uralkodónak, hogy munkámat elismerő levéllel jutalmazta – tette hozzá a tiszakécskei festőművész.

Szitár Éva alapító tagja a New World in Art nevű alkotóközösségnek, amellyel szinte minden hónapban az ország egész területén kiállításokkal jelenik meg, valamint tagja a Bathsányi-Cserhát Művészkörnek és a Magyar Alkotók Nemzetközi Egyesületének (MANE).

Átalakította életét a festészet

Szitár Éva amellett, hogy gyönyörködtett és gondolatokat ébreszt képeivel, művészetét egyfajta küldetésnek tekinti. – A festészet gyökeresen átalakította életemet. Számomra a művészet menedék és szabadság egyben. A rajzolás és festés felszabadít, megnyugtat, alkotás közben teljesen ki tudom zárni a külvilágot. Nincsenek elvárások, korlátok, szabályok, így teljes mértékben önmagam lehetek. Az alkotás egyben a boldogság forrása, mivel képeimmel örömet szerezhetek magamnak és másoknak. Ezt az érzést szeretném a gyermekek és a felnőttek számára átadni. Úgy gondolom, jó lenne, ha minél több emberben tudnám kiváltani a késztetést, hogy kipróbálják magukat. Az alkotás kapukat nyitna ki előttük, kevésbé lenne stresszes az életük és egészen másképp látnák maguk körül a világot, ahogyan hat esztendeje én is – hangsúlyozta Szitár Éva.

A legnagyobb elismerést a munkáim iránt érdeklődők szeretete adja – mondta Szitár Éva
Fotó: Gulyás Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!