program

2021.07.10. 10:10

Művészek találkoztak a Fazekas Alkotóházban

A Fazekas Alkotóházat működtető Kovács László fazekasmester a múlt hétvégén többféle művészeti ág képviselőit látta vendégül.

Gábor János

A találkozón koncertet adtak a Kalocsai Ifjúsági Fúvószenekar zenészei

Fotó: Munkatársunktól

A város valószínűleg legnépszerűbb képzőművészeti helyszíne április végén szokta megtartani a szezonnyitó esteket, de idén meg kellett várni, hogy teljesen lecsengjen a járvány. A Fazekas Alkotóházat működtető Kovács László fazekasmester a Művészetek Éjszakájához fűzte az eseményt: a múlt hétvégén többféle művészeti ág képviselőit látta vendégül, azzal a szándékkal, hogy mostantól minden év júliusának első szombatján szervez hasonló találkozót. Az alkotóudvarrá változott kertben megmutathatta műveit festő, szobrász, fotós, tűzzománcművész és illusztrátor, kézműves, zenész, autentikus termékeket készítő hagyományőrző, illetve bárki, aki élni szeretett volna a kötetlen művésztalálkozó lehetőségével.

– Azon felül, hogy jó bemutatkozási lehetőség, nem uniformizált, sokkal inkább kötetlen eseményről van szó. Szabadon jöhet bárki, anélkül, hogy a zsűri miatt kellene szorongania. Egyszerűen csak teret kap a művészete, miközben közösségben lehet

– mutatta be a rendezvényt Kovács László.

– Sok mindent bemutattunk egy installációban: a kerítésszelvénytől az építkezési fatermékeken át az újrahasznosított kordonig, tehát nem a szokványos jellegű kiállítás fogadta az embert. Ez már egy olyan alkotóudvarnak a képe, amire mindig is vágytam – tette hozzá.

A fazekasmester szerint sikerült sajátos, kényszermentes atmoszférát teremteni, ami elsősorban közösségteremtő. Ezt azért érzi fontosnak, mert a technológiákra ráfüggő emberek személyesen már keveset kommunikálnak vagy találkoznak egymással, amit tovább fokozott a járvány. A művészetszerető közönséget ez a jelenség ugyanúgy bomlasztja, mint a baráti társaságokat, holott egymás aurájához közelebb kerülve javul az elfogadás, a közös munka, a kapcsolatok minősége – részletezte.

– Nagy százalékban természetesen kalocsai művészek jöttek el, hiszen azonnal nem lesz egy ilyen rendezvény sem országos hírű, de az a cél, hogy minél szélesebb körben halljanak róla – mondta Kovács László, megjegyezve, hogy akadtak azért vidékről érkező művészek vagy népi mesterséget űző iparosok, mint például a homokmégyi íjászmester, aki szintén bemutatta a munkáit.

A találkozón koncertet adtak a Kalocsai Ifjúsági Fúvószenekar zenészei
Fotó: Munkatársunktól

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!