művészetek völgye

2021.07.28. 06:55

Kalocsáról szólt az egész este Kapolcson

A Művészetek Völgye összművészeti fesztiválon fellépett a Sárköz díjnyertes táncosaiból válogatott csoport, de a koreográfiák mellett helyet kapott a népviselet, illetve a kalocsai motívumvilág ihlette alkalmi ruházatok bemutatója is.

Gábor János

Színvonalas táncbemutatót tartott a fesztiválon a Sárköz díjnyertes táncosaiból összeválogatott csoport

A Veszprém megyei Kapolcson rendezett fesztivál harmadik napján, múlt vasárnap léptek színpadra a járás táncosai. A szokottnál hosszabb egyhuzamban zajló műsorszám emberpróbáló volt, ezért még az egyébként profi, összeszokott pároktól is külön felkészülést kívánt.

– Kapolcsra utazott a több tánccsoport által alkotott kalocsai vegyes vágott, ahogy mi szoktuk hívni. Tehát nem egy adott csoport kapta a fellépést, hanem Kalocsáról és környékéről származó díjazott, például Népművészet Mestere címmel kitüntetett, vagy Fülöp Ferenc- és Muharay-díjas táncosok – idézte fel kérdésünkre Herczeg-Magó Marianna, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség Bács-Kiskun megyei mentora.

– Az egész este Kalocsáról szólt: először Kalocsa virágai címmel Hrivnák Tünde By Me divatbemutatója jött, majd Virágba hímzett álmok – Vasárnap délután Kalocsa anno... címmel Romsics Imre múzeumigazgató tartott népviselet-bemutatót, valamint mesélt a kalocsai szállások történetéről. Ezek után következett este nyolckor az Édesanyám eresszön el a bálba című előadás, amelyben tíz pár táncolt

– foglalta össze a programot.

A mentor elárulta: lévén a Művészetek Völgye egy összművészeti fesztivál, nyilván nem maradhat ki a műsorfüzetből a népzene, a néptánc. A kalocsai táncosokat ezúttal a fennállása 30. évét ünneplő Muharay Elemér Népművészeti Szövetség kérte fel a kapolcsi előadásra, bár a rendezvény nem újdonság a régió táncosainak, hiszen valamilyen formában évek óta megjelennek itt egy-egy tánccsoporttal. Idén ugyanakkor nagyobb helyszínt, így nagyobb figyelmet kaptak a kalocsaiak, hiszen a kiemeltebb Pest–Buda Udvar Muharay-színpadának programjában szerepeltek.

Herczeg-Magó Marianna úgy véli, újabb fontos megjelenést kaptak a város népviseletei és táncai, amit itthon is nagyon fontos erősíteni, hiszen a kalocsai népművészet az, amit a legtöbb esetben a magyar népművészettel azonosítanak külföldön, magyarán: erről vagyunk híresek a világban. Pont ezért fontos minden érdeklődő számára bemutatni az autentikus motívumvilágot és hagyományokat.

– Mindig büszkén jövünk le a színpadról, hiszen ilyenkor a kalocsai viseletet, táncokat, dalokat tapsolja meg a közönség – fogalmazott a mentor, hangsúlyozva: az újabb sikerhez nagyban hozzájárult a velük tartó új zenekar is. – Zsikó Zsuzsi és a Tarsoly zenekar kísért minket. Nagyon hálásak vagyunk a munkájukért, hiszen ezen a fellépésen találkoztunk velük először, mégis pillanatok alatt össze tudtunk hangolódni – mondta.

Maguk a táncosok szintén ismerik egymást, ugyanakkor erre a fellépésre négy különböző csoportból érkezett párok utaztak el. Bár profikról van szó, ezúttal próbákra is szükség volt, hiszen a megszokottnál hosszabb műsort kértek tőlük a szervezők. Egyhuzamban közel fél órát voltak a színpadon, pedig például a kalocsai marsból már néhány perc is elég fárasztó. A Művészetek Völgyében idén fellépő csapat javát a Piros Rózsa Táncegyüttes és a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület adta, de egy-egy párral képviseltette magát Uszód és Fajsz is.

Színvonalas táncbemutatót tartott a fesztiválon a Sárköz díjnyertes táncosaiból összeválogatott csoport

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!