alkotótábor

2021.07.23. 15:49

Az elkészült művek a hajósi otthonokat díszítik

A Borok és Művészetek Házában pénteken 18 órakor kiállítással zárul a negyvennegyedik alkotótábor.

Tapodi Kálmán

Alföldi Albert szervezte meg az első tábort

Fotó: Tapodi Kálmán

A Borok és Művészetek Házában pénteken 18 órakor kiállítással zárul a negyvennegyedik alkotótábor Hajóson. Alföldi Albert egykoron népművelőként, a hajósi kultúrház vezetőjeként szervezte meg az első tábort, ahol akkoriban még Tóth Menyhért köré csoportosultak az alkotók és hallgatták Menyus bácsi tanácsait. A 82 éves Berci bácsi azóta is minden évben megszervezi a tábort, és otthont biztosít a művészeknek, akiknek az alkotásait ezúttal is saját kezűleg keretezte be a parányi mű­helyében.

– Az első táborra százezer forintot kaptunk Mátyus Gábortól, a Hosszúhegyi Állami Gazdaság elnökétől, ami abban az időben hatalmas összegnek számított, még festéket is tudtunk venni az alkotóknak. A másik szerencsénk az volt, hogy az akkor már elismert festőművész, Tóth Menyhért itt élt a szomszéd faluban, Miskén, és résztvevője volt két alkalommal is a tábornak. Az ideérkező fiataloknak megtiszteltetés volt együtt dolgozni Menyus bácsival – idézte fel a kezdeteket Alföldi Albert, aki hozzátette:

a település művészetkedvelői tartják manapság is életben a tábort, anyagiakkal, nyersanyaggal vagy éppen munkával.

Fotó: Tapodi Kálmán

– Mindezért cserébe egy-egy itt készült alkotást hazavihetnek, ami nagyon lényeges, hiszen a képek így nem raktárakba kerülnek, hanem az otthonokat díszítik és idővel generációk örökségévé válhatnak. Nem számoltam ugyan össze, de így legalább ezer értékes alkotás van a hajósi otthonokban. A helyi önkormányzat is sokat segít, ezért a városháza is tele van itt készült képekkel, és ez így van rendjén – mondta Alföldi Albert, aki úgy vélekedett, hogy a tábor lételeme a szabadság, ami a jövőjét is jelentheti.

– Kérdezték már tőlem, hogy mi a tábor tematikája. A szabadság – válaszoltam.

Itt mindenki azt csinál, amit akar, de egyetlen feltétel azért van: amit csinál, azt magas színvonalon kell hogy művelje.

A helyi közösségeknek is hagyni kell, hogy megteremtsék saját életüket. Ha ennek teret ad a mindenkori hatalom, akkor boldogulni fog ez az ország, mert regulában nem szeretnek élni az emberek – fogalmazott Alföldi Albert.

Alföldi Albert szervezte meg az első tábort
Fotó: Tapodi Kálmán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!