Kecskemét

2021.07.12. 16:19

A Kodály Fesztivál újdonságokkal várja a zene szerelmeseit

Változatos zenei programokkal, újdonságokkal várja a közönséget július 19. és 30. között Kecskeméten a Kodály Művészeti Fesztivál. A részletekről hétfőn tartottak sajtótájékoztatót Kecskemét Főterén, a Romkertben. A választás nem volt véletlen, hiszen a fesztivál egyik helyszíne a különleges tér.

Sebestyén Hajnalka

Tokosné Börönte Erika programszervező, Barta Dóra és Bak Lajos ügyvezető igazgató, valamint Földi Jácint, a Szimfonikus zenekar művészeti titkára. Az esemény műsorvezetője Puha Éva volt

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A szervező Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ megújulási folyamaton megy át. A kreativitás és az intellektuális tőke, mint az elsődleges teremtő erők kerültek a fókuszába. Ennek eredményei már a Kodály Fesztiválban is megmutatkoznak, a nagy múltú zenei rendezvény új formában mutatkozik be.

A megújulás jegyei érzékelhetők online és offline térben egyaránt.

Az új helyszínek esetében igyekszik a fesztivál az aktuális vizuális trendekhez illeszkedni. Bizonyos koncertekhez képi attrakciókat is társít a szervező, úgynevezett „atmoszféra” koncertek formájában a Romkert és a Főtér helyszínein.

Az új arculat formálódása mellett a kapcsolódó terek fizikai környezete is átalakul a fesztivál idejére, hiszen e közösségi terek funkcióinak jobb kihasználása érdekében új térhasználati elvek és friss designötletek valósulnak meg.

A sajtótájékoztatón Barta Dóra és Bak Lajos, a Hírös Agóra ügyvezető igazgatói a fesztivál alapgondolatairól, újdonságairól szóltak, majd Toókosné Börönte Erika programszervező és Földi Jácint, a Szimfonikus zenekar művészeti titkára a programokat mutatta be.

Barta Dóra ügyvezető igazgató Kodály örökségére hívta fel a figyelmet, melyet Kecskemét városa méltón ápol. A fesztivál keretében továbbra is céljuk az értékeket megőrizni, de korszerűvé szeretnék tenni, hogy azokat is meg tudják szólítani a zenei programokkal, akik egyébként nem nyitottak a komolyzenére.

– A zene különösen fontos szerepet töltött be a járvány idején, a karantén alatt sokaknak nyújtott terápiát, segítséget. Ez adta az ötletet a Kodály Pont – Pont Neked létrehozására, egy új kulturális kapcsolatteremtési lehetőség megteremtésére a meglévő tradíciók tiszteletben tartása mellett. A Hírös Agóra előtt, a Deák Ferenc téren alakítjuk ki a Kodály Pontot, ahol

a zene nyelvén vagy a zene apropóján teremtünk kötetlen megnyilatkozási lehetőséget, bármilyen zenei stílusban a város lakói, a fesztiválra látogatók számára. Ahogyan Kodály Zoltán is megfogalmazta: „Legyen a zene mindenkié!”

Az előadások minden nap 18.30 és 19.30 között a nagy koncertek előtt hallhatók majd – részletezte Barta Dóra.

Az esti nagy koncerteknek idén is a város emblematikus helyei, templomai, terei adnak helyet. A koncertek látogatásához nem szükséges majd védettségi igazolvány.

Bak Lajos ügyvezető igazgató a 30 éves jubileumra hívta fel a figyelmet, majd hozzátette, a Kodály Fesztivál a művészeti fesztiválok rangsorában előkelő helyet foglal el.

Idén is számos rangos hazai és nemzetközileg elismert művész lép a közönség elé. A köszöntőjében kitért szakmai partnereikre is, többek között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetére, melynek igazgatója, dr. Nemes László Norbert a fesztivál művészeti tanácsadója évek óta. Rajtuk kívül még szakmai és pénzügyi partnere a fesztiválnak a Nemzeti Filmharmónia.

A közel két héten át zajló programsorozatot részletesen Toókosné Börönte Erika szervező ismertette. A gazdag repertoárban olyan neves művészek szerepelnek mint a Duna Művészegyüttes, Simon Izabella zongoraművész, Bretz Gábor világhírű operaénekes, Gráf Zsuzsa zongoraművész, a Sárik Péter trió, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, Erdei Péter és Nemes László Norbert, a Nemzeti Ifjúsági Kórus, Hámori Máté, Hollókői Huba, Navratil Andrea és Sergei Nakariakov világhírű orosz trombitaművész. Külön kiemelte a Nemzeti Ifjúsági Kórust, mely július 28-án, 20 órakor a turnéjuk keretében a Piarista Templomban lép fel Erdei Péter és Nemes László Norbert vezetésével.

Barta Dóra és Bak Lajos ügyvezető igazgató
Fotó: Sebestyén Hajnalka

A komolyzenei koncertek mellett lesz még gyermekműsor, tánc és filmvetítés az Otthon moziban.

A fesztivál nyitó- és zárókoncertjét a Hírös Agórában működő Kecskeméti Szimfonikus Zenekar adja. Részleteibe Földi Jácint művészeti vezető nyújtott betekintést. Mindkét esemény különleges lesz. Kecskemét Főterén július 19-én, hétfőn este 8 órakor Hollókői Huba vezényli az 58 fős zenekart, műsorukon Dohányi, Bartók és Kodály művei szerepelnek. A zárókoncertet július 30-án, pénteken 20 órakor tartják a Nagytemplomban. A zenekart Hámori Máté vezényli, és az est vendége lesz Sergei Nakariakov világhírű orosz trombitaművész.

– Óriási megtiszteltetés számunkra, hogy Sergei Nakariakov fellép velünk. A művészt a trombita Paganiniének is nevezik, aki merészen áttörve a trombitarepertoár határait a legkülönbözőbb hangszerekre írott versenyművek elképesztő átirataival új fejezetet nyitott instrumentuma irodalmában.

Ráadásul a koncert előtt, két napig egyéni kurzusokat is tart 16 szerencsés növendéknek, melyre eddig még nem volt példa Magyarországon – tette hozzá Földi Jácint, aki maga is trombitaművész.

Toókosné Börönte Erika programszervező, Barta Dóra és Bak Lajos ügyvezető igazgató, valamint Földi Jácint, a Szimfonikus zenekar művészeti titkára. Az esemény műsorvezetője Puha Éva volt
Fotó: Sebestyén Hajnalka

A részletes program megismerhető az alábbi két honlapon:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!