feltárás

2021.06.04. 12:22

Újabb bizonyítékokat találtak Szankon a tatárjárás kori mészárlásokra

Halomra gyilkolták a tatárok az embereket egykoron abban a kis erődítményben, amit a szanki határban négy éve kezdtek el föltárni. A földsánc egyik védőjébe két mongol nyílvessző is belefúródott.

Tapodi Kálmán

Az ásatások kezdetekor még nem sejtették, hogy Szankon egy ilyen erődítésre bukkannak

Fotó: Tapodi Kálmán

A tatárok 1241–42-es országdúlásának egyértelmű bizonyítékait találták meg a Kiskun Emlékhely területén található templomhalomnál. A terület egykori lakói kettős körárokrendszert kiépítve igyekeztek ellenállni a mongol hordáknak, amelyek kegyetlenül végeztek mindenkivel. A terület feltárását hamarosan befejezik a megyei múzeum szakemberei, akik megtalálták az életéért küzdő maroknyi közösség halomra gyilkolt tagjainak maradványait. Az egymásra halmozott csontvázak mellől korabeli pénzérmék, ékszerek, csatok és különböző típusú nyílhegyek is előkerültek.

Az egyik védő koponyájába egy alulról kilőtt nyílvessző fúródott, és megtalálták benne egy másik halálos sebet ejtő lövés nyomát is. Mindkét mongol nyílhegy előkerült a csontmaradványból.

Az ásatások kezdetekor még nem sejtették, hogy Szankon egy ilyen erődítésre bukkannak
Fotó: Tapodi Kálmán

Rosta Szabolcs, a megyei múzeum igazgatója szerint tudományos szempontból is nagyon jelentős ez a régészeti lelőhely, aki az erődítésnél előkerült leletek beazonosítására a legkiválóbb hazai szakembereket is elhívta Szankra.

– Az itt feltárt különleges jelenségegyüttes megérdemli, hogy az adott területek szaktekintélyei is részt vegyenek a feltárásban. Bernert Zsolt antropológus, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója, illetve helyettese, Buzár Ágota antropológus, Nagy Balázs történész, az ELTE tanszékvezetője, a korszak szakértője, valamint Laszlovszky József régész, a CEU és az ELTE professzora is eljött a tatárjárás kori erődítés feltárásának helyszínére – mondta el Rosta Szabolcs, aki szerint a Szankon feltárt esemény azért is ritka, mert egy adott történelmi pillanatot sikerült egészen pontosan beazonosítani. Mint a feltárás vezetője hozzátette: az ásatások kezdetekor még nem sejtették, hogy Szankon egy ilyen erődítésre bukkannak, amelyhez hasonlókból azóta már több mint százat tudtak beazonosítani. Mindezek bizonyítják, hogy kemény ellenállásba ütköztek a mongolok, akik maguk is nagy háborúként jegyzik a 780 évvel ezelőtti hadjáratukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!