kalocsa

2021.06.18. 06:55

A színházba és a művelődési központba költöznek a tánccsoportok

Mivel az ifjúsági ház az udvarán emelkedő új épülethez hasonlóan óvoda funkciót fog betölteni, új otthont kellett találni az intézményt próbákra és kisebb fellépésekre használó néptáncosok számára.

Gábor János

A több száz gyermek és felnőtt hagyományőrző nagyon aktív részese a város kulturális életének, és az egyes csoportok hetente többször is próbálnak, így feltétlenül színpaddal, több öltözővel, ruhatárral, vizesblokkokkal felszerelt helyszínre volt szükségük.

Mint korábban megírtuk: a választás a városi színházra esett, de azóta kiderült, hogy a művelődési központ nagy részét is birtokba vehetik majd.

Illésné Koszta Krisztina néptáncpedagógus-koreográfus elárulta: önmagában a színház valóban kevés lett volna, hiszen rengeteg gyermeket foglalkoztatnak a Liszt Ferenc AMI kereteiben belül és az egyesületekben is.

A hétköznapok során egymással párhuzamosan zajlanak próbák, tehát plusz egy színpadra, következésképpen a művelődési központ nagytermére ugyancsak szükségük van. Ennek a helyiségnek az alkalmasságát rövidesen statikusok mérik fel, miközben a csoportok a többi termet szemrevételezik, keresve a későbbi jelmeztárolókat, öltözőket.

A költözéssel hivatalosan is elbúcsúznak az ifjúsági háztól, ami évtizedekig szolgálta a több száz fős néptáncos közösséget. Az átalakítás előtt álló helyszínen semmiképpen nem lett volna maradásuk, mert jövőre már óvodaként szeretnék újranyitni, miközben a hagyományőrzők is megkezdenék a munkát, de már a tanév kezdetén. Illésné Koszta Krisztina hangsúlyozta: méltó helyre, jobb körülmények közé kerülnek, hiszen az ifjúsági ház színpada már nagyon leromlott állapotban van, és az ő szempontjukból az elosztás sem szerencsés: a drága viseleteket sem tudták eddig megfelelően tárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!