zene

2021.06.30. 11:32

Minden dalával optimizmust próbál sugározni a kecskeméti szövegíró

Az élet törékenységére, a remény, az önbecsülés és az állhatatosság értékeire hívja fel a figyelmet dalszövegeivel és videóklipjeivel a kecskeméti Ferencz Krisztián. Életét végigkíséri valódi szenvedélye, a költészet és a drámaírás. Több dráma és verseskötet szerzője, aki az elmúlt években új kifejezési formát talált magának: a popzenét. Ma már olyan neves előadók, mint többek között Bebe, a Back II Black zenekar egykori frontembere keltik életre a szimbolikus értelmű, mély mondanivalójú és érzékeny jelentésárnyalatokat közvetítő dalait.

Horváth Péter

Ferencz Krisztián életét végigkíséri valódi szenvedélye, a költészet és a drámaírás

Fotó: Bús Csaba

Évek óta ír verseket és drámákat Ferencz Krisztián, melyek nyomait őrzik azok a dalok, amiket szerez. Mindig szerette, ha megelevenednek a művei és azért döntött e kifejezésforma mellett, mert sokkal több emberhez elérhet, mint az irodalmi műfajok – mondta Ferencz Krisztián arról, hogy miért kezdett dalszövegírással foglalkozni.

Első dala a Vágyakozó volt, ami valójában azonos című verse megzenésítése. Ennek a dalnak a megzenésítője és előadója Gedeon András.

– A dal a beteljesületlen vágyról szól. Mindannyiunk lelkében ott rejtőzik egy Vágyakozó, mindenkinek vannak beteljesületlen álmai, kinek több, kinek kevesebb, csak legfeljebb nem vallja be őket

– mondta a dalról Krisztián, aki azóta optimistább üzeneteket csomagol zenéibe és formailag is poposabb szövegeket alkot. Krisztián az alkotói folyamatról is mesélt.

– Nálunk fordítva születnek a dalok, mint általában a popvilágban: a szövegből indul ki minden, amit szerkezeti egységenként írok meg. Ezt követően elviszem Jakab Andrea szerzőtársamhoz, aki a szöveg alapján megírja az énekdallamot, majd végül idősebb Pulius Tibor komponálja hozzá a zenei alapot és meghangszereli. Néha hozzá kell igazítani a szöveget a zenéhez, de már csak egy-egy szót. Ezután felvesszük a dal demóját és elküldjük a lehetséges előadóknak – mutatta be a folyamatot Ferencz Krisztián, aki nem csak a szöveget, hanem a klipek forgatókönyvét is maga írja, amit Hőna Dávid önt vizuális formába.

Krisztián nem pénzkeresetként tekint a klipkészítésre

– A klipek az én gyermekeim. Mint egy szülőt, engem is az motivál, hogy maradjon utánam valami. Ezért arra törekszem, hogy minden műben mondanivalót adjak át a hallgatóknak – fogalmazott Krisztián, akinek tavalyi Kontúr című dala a női önértékelés erősítéséről, önbecsülésről, újrakezdésről szól kozmetikumokkal szimbolizálva, vidám, slágeres hangzásban, egy kis történetbe foglalva.

– Egy nehéz helyzetben lévő hölgy ismerősnek írtam a szöveget, hogy jókedvet, vidámságot csaljak az arcára. Fellapoztam egy kozmetikumokat forgalmazó újságot és így született meg a dal szövege, a szövegből pedig maga a dal, a már említett Jakab Andrea és Pulius Tibor szerzőtársaim által

– tekintett vissza a Danis Elza énekesnő által életre keltett dal keletkezésére.

Az énekesnő hat különböző női karaktert formál meg történeti csavarokkal, humoros, önironikus fordulatokkal. A klipet 15 tagú stábbal, 10 civil szereplővel, öt helyszínen forgatták. Fő mondanivalója, hogy ha rosszul is kezdődik a napunk, akkor is bármilyen csodás dolog megtörténhet velünk. Mindehhez csak egy kis önbizalom szükségeltetik, ahogy a dal szövege is fogalmaz.

Ferencz Krisztián életét végigkíséri valódi szenvedélye, a költészet és a drámaírás
Fotó: Bús Csaba

A Nem engedem című dal legújabb szerzeménye, melynek zenéjét szintén Jakab Andrea és Pulius Tibor szerezték, amit Bebe énekel. A számot már bemutatták az M2 tévécsatorna Én vagyok itt! PetőfiLIVE című műsorában is.

– A Nem engedem című dalszövegem a kórházi ágyon született és a betegség elleni küzdelemről szól és arról a bizonytalanságról, hogy nem lehetünk biztosak abban, hogy újra megélhetjük azt, amit eddig evidensnek tűnt és szerettünk az életünkben. Az a bizonytalanság hatja át a művet, hogy például egy súlyos műtét vagy bármilyen betegség, mondjuk aktuálisan a pandémia következtében megéli-e újra az ember akár a szürke a hétköznapjait is. Ilyenkor az egyszerű, magától értetődőnek tűnő dolgok is megszépülnek – mondta a dal üzenetéről Krisztián.

– Mindannyiunknak szüksége van olyan éltető személyre, dologra, kedvtelésre, ami visszahozza az életbe. Lehet ez bárki, bármi, akár egy tevékenység is, például a horgászat, hegymászás, amelyért érdemes élni. A lényeg, hogy meg kell találni ezeket a fogódzókat, ha túl akarjuk élni a betegséget.

Sajnos a legtöbb ember életébe eljön olyan pillanat, amikor megcsapja a betegség szele, ezért muszáj ilyen kapaszkodókat találni a túléléshez. A pandémia időszakában ez a probléma egyéniből társadalmivá vált, ezért is nyert új értelmet ez a dal – fogalmazott, hozzátéve, hogy minden dalával optimizmust is próbál sugározni azzal az üzenettel, hogy ne adjuk fel az életünk jobbítására irányuló próbálkozást, mert bármikor elérhetjük a céljainkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!