galériával

2021.06.03. 17:25

Kiskőrös aktív szereplője lesz a Petőfi-emlékévnek

Az Országgyűlés a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés javaslatára nyilvánította a 2022-2023-as éveket Petőfi Emlékévvé. Ennek Bács-Kiskun megyei megnyitóját tartották egy sajtótájékoztató keretében csütörtökön, a költő szülővárosában, Kiskőrösön. A polgármesteri hivatal dísztermében tartott megnyitón részt vett prof. dr. Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere, Rideg László a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, Domonyi László Kiskőrös polgármestere és Font Sándor országgyűlési képviselő.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó:

A költőfejedelem születésének 200. évfordulója alkalmából létrehozott emlékév célja, Bács-Kiskunban Petőfi újrapozicionálásán keresztül a nemzettudat, a nemzeti összetartozás és megyei identitás erősítése. Petőfi, mint brand létrehozása, fenntartása és a mozgalom, a kultusz elterjesztése határon túlra is, korosztálytól független megszólítással.

Domonyi László polgármester köszöntőjében elmondta, 1880-ban kapta meg Kiskőrös azt az örök feladatot, hogy Petőfi Sándor örökségét és kultuszát tovább vigyék, aminek azóta hűségesen eleget tesznek. Örömét fejezte ki, hogy keretet adtak a Petőfi-kultusznak, és hangsúlyozta,

Kiskőrös aktív részese kíván lenni az ünnepségsorozatnak, hiszen a költő szülőháza olyan meghatározó helyszín, amely méltó az emlékezésre, az ünneplésre.

A sajtótájékoztatón dr. Kásler Miklós kiemelte, szeretné, ha az emlékév kapcsán megértenénk, a tehetség páratlan koncentrációja volt a reformkor – a költő pedig még ezen tehetségek közül is kiemelkedett. – Petőfiben a magyar nemzet magára ismert, példaként tekintettek rá, mindenhol tisztelték őt. Hatása átívelt az időn, mert napjainkban ugyanolyan érték, amit életével és munkásságával képviselt, mint amilyen volt a saját ifjúsága idején – fogalmazott a miniszter. Hozzátette még, hogy a költő gondolkodásának alapja volt a nemzet, honfiúi szeretettel szerette a hazáját. A fiatalságnak ezt kellene megérteni, hogy a forradalmi tettek lehetnek tiszták, lehetnek mögöttük nemes érzések.

Rideg László visszatekintett az ötlet megszületésének pillanatára, amikor a megye felkérésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma együttműködésről biztosította a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlést abban, hogy a költőóriást ne egy, hanem két évig ünnepeljük. –

Petőfi példakép, rövid életének tetteivel és költeményeivel össze tudja fogni a nemzetet.

Ezért választotta az idén megalakult Petőfi Emlékbizottság célkitűzésének, hogy összekovácsoljuk a magyarokat határainkon innen és túl. Ezt hivatott üzenni a bizottság jelszava is: Talpra Magyar! – ismertette terveiket a megyei közgyűlés elnöke.

Elmondta továbbá, hogy az emlékbizottság megkezdte tevékenységét, elkészítettek egy weboldalt, petofi200.hu címen, mely modernebb arculattal szólítja meg a látogatókat. Ezenkívül tartalmazza a Petőfi Emlékév programjait – amiből az emlékév minden napjára legalább egyet szeretnének megvalósítani -, ajánlóit és természetesen a témában készült összes videót.

Milliárdos kormányzati támogatás

Kásler Miklós kedden jelentette be, hogy a kormány kilencmilliárd forintot biztosít a 2022-2023-as Petőfi-emlékév támogatására. Ebből egyaránt hárommilliárd jut a bicentenáriumi programokra, a vidéki múzeumok támogatására, valamint az irodalmi emlékházak és emlékhelyek fejlesztésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!