kiállítás

2021.06.10. 07:00

Képtárlat nyílt Kalocsán, a Schöfferben

Negyedszázados művésztábor kincseit mutatják be Kalocsán.

Gábor János

Fotó: Gábor János

Révay György mecénás gyűjteményéből rendezték be és nyitották meg pénteken a legfrissebb grafikai kiállítást a Nicolas Schöffer Gyűjteményben, Titkos Kert címmel. A július végéig látható képek 22 különböző alkotótól származnak, olyan festők és grafikusok munkái, akik a világ legkülönbözőbb tájairól érkeztek a nemrég megszűnt nagykőrösi alkotótáborba.

– A nálunk járt művészek adták tovább a tábor hírét, a családias légkört, amivel megpróbáltunk számukra olyan alkotási és kikapcsolódási feltételeket biztosítani, amelyekkel tíz nap alatt termékenyen tudtak dolgozni. Jöttek utána még Japánból, Kínából is, összesen 15 különböző országból – idézte fel kérdésünkre a megnyitón Révay György. Hozzátette:

a kalocsai tárlatra elhozott képek legnagyobb részét hazai festők készítették, de akadnak köztük szerb, örmény vagy éppen olyan lengyel művészek, mint Damian Pietrek professzor (az ő egyik műve lett a tárlat címadója is).

A gyűjtő megjegyezte: a birtokába került alkotások száma véges, magyarán nem lesz utánpótlás, hiszen a Nagykőrösi Művésztelep lelke a felesége volt, aki két évvel ezelőtt elhunyt, így a tábort sem fogják többé megrendezni.

Fotó: Gábor János

– Régóta érlelődő gondolat, hogy olyan kiállításoknak adjunk helyet, amelyek nem­csak a fősodor népszerű tendenciáival kecsegtetnek, hanem klasszikus, ám kevésbé kurrens műfajokkal, mint a grafika – vázolta megnyitóbeszédében a tárlat egyik kurátora, Budai Viktória gyűjteményvezető, aki Farkas Ferenc festőművésszel közösen állította össze a kiállítás anyagát.

– Ez a gondolat kapcsolódik össze azzal az elkötelezettséggel, ami a harmóniát és az eleganciát keresi, annak az ideának a megvalósítására, ami nem pusztán egy grafikai kiállítótérként, hanem a művészeti ágak közötti közösség megteremtésével képzeli el a jövőt – fogalmazott. Hozzáfűzte: a bemutatott művek sajátos hangulatát a gyűjtő és alkotó között ritkán létesülő közvetlen kapcsolat okozza, és ez teljesen új perspektívákat adott a művészi munkának.

A Titkos kert (válogatás a Révay-gyűjtemény grafikai anyagából) című tárlat július 31-ig látogatható a Nicolas Schöffer Gyűjteményben, minden kedden, csütörtökön és szombaton 13 és 17 óra ­között.

Két hónapig láthatók a Rávay-gyűjtemény grafikái
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!