helytörténeti ritkaság

2021.06.26. 13:59

Értékes iratra bukkantak a festmény mögött Szabadszálláson

Szabadszálláson igazi helytörténeti ritkaságot találtak.

Gulyás Sándor

A kép mögül előkerült irat helytörténeti jelentőséggel bír

Fotó: Gulyás Sándor

Helytörténeti ritkaságra bukkant a minap a szabadszállási Tóth Erzsébet Óvoda és Bölcsőde vezetősége az intézmény alapítóját ábrázoló régi festmény felhelyezése közben. A gondosan becsomagolt papíron özvegy Tóth Jánosné Méhes Lídia családfája olvasható, visszatekintve egészen 1660-ig.

– Tóth Jánosné Méhes Lídia volt a mecénás, aki adományával megteremtette a szabadszállási óvoda alapjait. Végrendeletében meghagyta, hogy házát és földbirtokát a Szabadszállási Református Egyházközség kapja, hogy ebből kisdedóvót létesítsenek a településen. Alapítványának köszönhető, hogy halála után, 1891. december 1-jén megnyílt az óvoda Szabadszálláson – mondta el a baon.hu érdeklődésére Süveges-Holczmann Andrea presbiter.

Tóth Jánosné Méhes Lídia azt is kikötötte, hogy a lánya nevét vegye fel az óvoda. Kérése 1991. december 20-án teljesült, azóta a Tóth Erzsébet nevet viseli az intézmény.

– A Szabadszállási Református Egyházközség jegyzőkönyvében jó néhányszor felbukkan özv. Tóth Jánosné Méhes Lídia neve és a végrendeletében meghagyott kérések. A presbitérium feljegyzései között több helyen fellelhető az örökhagyó végakarata és az annak megvalósítására vonatkozó utalások, így azon bejegyzés is, hogy 1890. december 1-jén az óvoda megkezdje működését – fogalmazott érdeklődésünkre Süveges-Holczmann Andrea.

A festmény mögött rejtőzködő családfáról szóló dokumentumot a Tóth Erzsébet Óvoda és Bölcsőde vezetősége a Szabadszállási Református Egyházközségnek ajándékozta, tekintettel Tóth Jánosné Méhes Lídia református vallására.

Tóth János és Méhes Lídia (1798–1873) 1826. február 21-én kötöttek házasságot, egyetlen leányuk, Erzsébet 1817-ben született Szabadszálláson, aki 1835. május 1-jén férjhez ment K. Varga Imréhez. Házasságuk néhány év után véget ért, férje 1854-ben bekövetkezett halála miatt.

Erzsébet aztán pár esztendő múlva követte férjét a minden élők útján. Édesanyja, Méhes Lídia ekkor juthatott arra az elhatározásra, hogy örökös hiányában a vagyonát egy kisdedóvó megalapítására hagyja.

A kép mögül előkerült irat helytörténeti jelentőséggel bír
Fotó: Gulyás Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!