galériával

2021.06.27. 12:37

Éjszakai kirándulást szerveztek az ódon falak között Szabadszálláson

A múzeumok éjszakája országos rendezvénysorozat kapcsán Szabadszálláson is színes programokkal várták a látogatókat szombaton.

Gulyás Sándor

Múzeumok éjszakája Szabadszállás Bács_Kiskun Megye Petőfi Népe Gulyás Sándor 2021/06/27

A tavalyi évtől eltérően idén nem a város gyűjteményei kerültek előtérbe, a városháza, a református, valamint a katolikus templom történetével ismerkedhettek meg az érdeklődők.

A katolikus templomban Kiss József plébános Lisieux-i Kis Szent Terézről – a missziók védőszentjéről, akit Szent II. János Pál pápa 1997-ben az egyháztanítók sorába iktatott – és az általa tanított „Kis útról” tartott előadást.

A jelenlévők megismerhették az idén 100 éves Szabadszállási Katolikus Egyházközség és a katolikus templom építésének történetét is.

A református templomban Pálinkás Gyula és Pálinkásné Balogi Beáta lelkészek előadásában először egy több száz éves egyházi éneket hallgathattak meg a programon résztvevők, majd a templom és a gyülekezet történetével ismerkedhettek meg. A lelkészek bemutatták az egyházi szertartásoknál használt többféle kelyhet, kenyérosztó tálcát és sok más egyéb eszközt. A templom bejáratánál kihelyezett tárolókban olyan különleges és értékes dokumentumokat is megtekinthettek a látogatók, mint a Protocollum, amely az a jegyzőkönyv, melyet még 1763-ban kezdett el írni az itt szolgáló Vég Veresmarti Sámuel. Ugyancsak láthatóak voltak Petőfi Sándor öccsének, Istvánnak és József Attila édesanyjának, Pőcze Borbálának a kereszteléséről bejegyzett adatok.

A közel 200 éves városháza épületét Fábián Krisztián, a József Attila Közösségi Ház vezetője mutatta be, melynek falai között Petőfi Sándor is megfordult 1848-ban. Az épület másik különlegessége, hogy ez volt az első vidéken épült két szintes városháza. A látogatók megnézhették Kis Tóth Ferenc, Munkácsy Mihály-díjas festőművész Kun Lászlót ábrázoló freskóját is, valamint hallhattak a kunok letelepedéséről és Petőfi Sándor szabadszállási választási kudarcáról is történeteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!