kecskemét

2021.06.23. 13:58

A bolyais diákszínjátszók ismét színpadra álltak

Az online oktatás sem akadályozta meg, hogy a bolyais diákok újabb színdarabot vigyenek színpadra. Répási Angéla tanárnő és a tanulók a napokban mutatták be nagy sikerrel Daniel Keyes Virágot Algernonnak című művét az iskola aulájában.

Sebestyén Hajnalka

Idén a Virágot Algernonnak című darabot mutatta be a bolyais színjátszó csoport

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Bolyai János Gimnáziumban hosszú évekre tekint vissza a színjátszó csoport története. Eddig vidám darabokat, musicaleket vittek színre a tanulók, most először egy komoly mondanivalójút adtak elő, Daniel Keyes Virágot Algernonnak című művét. A színjátszókat Répási Angéla tanárnő, drámapedagógus vezeti, ő maga írja át a forgatókönyveket és rendezi a darabokat. Ebben a tanévben minden eddiginél nehezebb körülmények között kellett csapatával dolgoznia, hogy sikerüljön összehozniuk élőben színdarabjukat.

– Az online oktatás mellett a karantén is nehezítette a munkánkat – összegezte Répási Angéla, majd részleteiben is kitért a rendhagyó próbákra. – Ahhoz, hogy a darabjaink minden tekintetben színvonalasak legyenek, pluszforrásokra van szükségünk, ezért a Nemzeti Tehetség Programhoz pályázatokat nyújtunk be. Ebben a tanévben is nyertünk. Az élet azonban úgy hozta, hogy át kellett állni online oktatásra, így a karácsonyi műsor online formában valósult meg. A pandémiás helyzetből adódóan online tudtuk elkezdeni ezt a darabot is. Régi vágyam volt, hogy Daniel Keyes Virágot Algernonnak című művét színpadra állítsam. Tudtam, hogy nem könnyű darab, de bíztam a csoportomban – idézte fel a tanárnő.

Idén a Virágot Algernonnak című darabot mutatta be a bolyais színjátszó csoport
Fotó: Sebestyén Hajnalka

A szereplők a négy évfolyamról kerültek ki. Voltak közöttük teljesen kezdők és már gyakorlott színjátszók is.

– Mivel a jelenlegi 9. évfolyamon kívül mindenhol tartottam drámaórákat, így jól ismertem a tanulók képességeit, színjátszó ambícióit. A 9. osztályosokat pedig a gólyanapokon térképeztem fel, tudtam, kit szeretnék felkérni egy-egy szerepre. Összesen 20 szereplőt választottam ki a darabhoz – mondta.

A próbák az online oktatás miatt a digitális térben zajlottak, később lehetőség adódott kisebb létszámú találkozásokra, majd a nyitással a közös próbákra, mely utóbbiak nagyban elősegítették a munka hatékonyságát. Különösen a tánckoreográfiáknál, hiszen ahhoz hosszú távon elengedhetetlen volt a személyes találkozás. A táncokat Varga Botond profi táncos, táncművész, a gimnázium munkatársa tanította be. Az utolsó próbákra a pályázat programján belül Sirkó László, a kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművésze, örökös tagja kétszer is ellátogatott és szakmailag segítette a munkát.

– Először is arra törekedtem, hogy a diákok megismerjék Daniel Keyes Virágot Algernonnak című művét. Elolvasták, és többször közösen olvastunk fel belőle. Fontos volt, hogy megértsék a mű mondanivalóját. Az olvasópróbák jól haladtak, a tanórákhoz hasonlóan meetszobákban jöttünk össze az online térben.

Meglepően jók és hatékonyak voltak a kamerák előtti találkozásaink, még a színpadi kellékek elhelyezését is eközben terveztük meg

– tette hozzá a tanárnő.

A darabot eredetileg pedagógusnapon mutatták volna be, de az élet ismét közbeszólt. Több diák került a vírus miatt karanténba, így két héttel csúszott a bemutató.

– Mivel az időpont a tanév utolsó napjaira esett, így nyitottunk a szélesebb közönség felé, és már nemcsak a pedagógusoknak, hanem diákjainknak és azok hozzátartozóinak közösen mutattuk be a darabot.

A premier nagyon jól sikerült, bízunk abban, hogy ősszel több helyen is előadhatjuk majd.

Örülök, hogy e darab színrevitele mellett döntöttem, mert általa a diákoknak nemcsak az irodalmi tudása bővült, de fejlődött a személyisége is. Sokat tanultak a barátságról, a szerelemről, és nőtt az érzelmi intelligenciájuk, mely a mai világban rendkívül előnyös. Ráadásul a közönség is nagyon jól fogadta. Felemelő érzés volt, hogy sikerült játékunkkal átadni nekik azt az érzelmi töltetet, azt a lelki üzenetet, mely a mű mondanivalója és a mai korban is tökéletesen időtálló – mondta végül a tanárnő.

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A darab szereplői

A nagy sikerű darabban játszott: Balog Benedek Zsolt, Mühl Nándor, Míg Botond, Petrov Panna, Biri Dorottya Szonja, Lendvai Zalán, Makkos Réka, Lestár Dominika, Szűcs Vanda, Fegyvári Dóra, Flóring Balázs, Hizsnyik Fanni, Badó Zsombor és Dominek Zsolt pedagógus. Táncolt: Alvarez Insua Veronika, Antal Zsanett, Bartus Enikő, Glaj Eszter, Halász Alexandra, Lédeczi Panna, Viski Vivien, valamint Kövecs Dávid, aki zongorán kísérte a darabot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!