kultúra

2021.05.24. 17:00

Makettet készítettek a leendő jászszentlászlói falumúzeumról

Hosszú évek munkája után a napokban készült el a helytörténeti gyűjtemény leendő épületét bemutató háromdimenziós makett, amit Bánfi Attila, a Jászszentlászlói Faluvédő és Helytörténeti Egyesület tagja korabeli fotók alapján tervezett meg, majd pedig 3D nyomtatóval nyomtatott ki. Az egyesület tagjai abban bíznak, hogy a most kézzelfoghatóvá vált épület hamarosan felépül.

Vajda Piroska

Bánfi Attila és Mészáros László a makett megvalósulásával egy lépéssel közelebb került a nagy álomhoz

Fotó: Vajda Piroska

Elkészült a jászszentlászlói helytörténeti gyűjtemény leendő épületét bemutató háromdimenziós makett. Mészáros László, a Jászszentlászlói Faluvédő és Helytörténeti Egyesület vezetője úgy véli, hogy most testet öltött kicsiben az, amit megálmodtak, ahogyan a helytörténeti gyűjtemény otthonául szolgáló épületet helyre szeretnék állítani. Az egyesület vezetője abban bízik, hogy a makett egy olyan elindulási pont lehet, ami által könnyebben tudják bemutatni a település vezetőinek, támogatóknak, hogy mit is szeretnének megvalósítani a falu központjában.

Sok tervük van

– Ez a makett jól mutatja azt is, hogy nemcsak a jelenlegi épületet szeretnénk eredeti állapotába visszaállítani, hanem megépíteni a szomszédos üres telekre ennek tükörképét. Az így kibővített épületben helyet kap majd egy állandó falutörténeti kiállítás, egy díszterem, ahol előadásokat lehet tartani, de szeretnénk levéltárat, látványraktárat, eszközraktárat és egy restaurátor-műhelyet kialakítani. Ugyanakkor

szükség lenne egy időszaki kiállításoknak helyet adó teremre is, ahol a falutörténeten kívül mást is bemutathatnánk.

A meglévő épület felújítására és a hozzáépítésre pályázaton próbál forrást előteremteni az egyesület – részletezte az elnök. Azt is elmondta, hogy az állandó kiállítás gerince lesz az a makettfalu, amit szintén Bánfi Attila készít el a mostani maketthez hasonlóan. Attila egyik hobbija ugyanis, hogy a falu régi épületeiről korabeli fényképek alapján készít háromdimenziós, rekonstrukciós látványterveket.

– Arra törekszem, hogy ezek a tervek a lehető legpontosabban közelítsék meg az eredeti épület arculatát – mesélte Bánfi Attila, aki elkészítette már több épület, így a közösségi ház, a művelődési ház és az óvoda látványtervét is, melyek alapján az épületek rekonstrukciója meg­valósulhat.

Megtöltötték élettel

Az egyesület tagjainak nagy álma, hogy a még meglévő egykori polgári épületek homlokzatát visszaállítsák az 1930-as évek szerinti állapotba. Véleményük szerint ugyanis ebben az időben volt a falu a legfejlettebb, legpolgáriasabb. Ebben az időben épült az egyesületnek otthont adó, jelenleg közösségi házként funkcionáló épület is.

A módos gazda, Cs. Fekete István háza volt, aki a kuláküldözés áldozata lett. Börtönbe csukták, otthonát pedig államosították és pártház lett belőle. Először a Magyar Dolgozók Pártja, majd a Magyar Szocialista Munkáspárt használta. A rendszerváltás után az önkormányzat tulajdonába került és idősek napközi otthonát alakítottak ki benne. Később a helyi termelőszövetkezet lett a gazdája, így az idősek otthonát elköltöztették onnan. Miután a szövetkezet tönkrement, az épület ismét az önkormányzat tulajdonába került, 2003 óta közösségi házként használják, a Jászszentlászlói Faluvédő és Helytörténeti Egyesület kapta meg díjmentesen, azzal a feltétellel, hogy megtöltik élettel.

Bánfi Attila és Mészáros László a makett megvalósulásával egy lépéssel közelebb került a nagy álomhoz

Állandó kiállítással állítanak emléket a helyi rádióklub vezetőjének

Mészáros Lászlótól azt is megtudtuk, hogy jelenleg gőzerővel készülnek a Jászszentlászlói Rádió Klub történetét bemutató állandó kiállításra, amelynek a sportpályán található volt MHSZ-székház ad majd otthont. A tárlattal a klub alapítója, Győrök Imre előtt is szeretne tisztelegni az egyesület. A kiállítás megnyitója a falunap keretében, június 26-án lesz. Az egyesületi elnök hangsúlyozta, a rádióklub megyei, országos és világszinten is komoly sikereket ért el, de erről nagyon kevesen tudnak, ezért tartják fontosnak az állandó kiállítás létrehozását. Mészáros László elmondta azt is, hogy augusz­tus 21-én fotókiállítást rendeznek a közösségi házban. A tárlaton azt szeretnék bemutatni, hogy a századelőn hogyan töltötték szabadidejüket dédszüleink. Ősszel pedig a könyvtárban rendeznek kiállítást A vasfüggönyön innen címmel, amely során a keleti blokk bankjegyeit mutatják be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!