galériával

2021.05.11. 19:33

A kiskun népek áldozatvállalására emlékeztek Szabadszálláson

A jászkun redemptióra, azon belül a kiskunsági népek áldozatvállalására emlékeztek vasárnap a szabadszállási református templomban.

Gulyás Sándor

A református templomban rendezték az ünnepséget

Fotó: Gulyás Sándor

Kétszázhetvenhat éve, 1745. május 6-án bocsátotta ki Mária Terézia azt a diplomát, amellyel a Jászkunságot visszahelyezte kiváltságos állapotába.

– A jászok, a kiskunok és a nagykunok szabadságuk visszaszerzése érdekében 580 ezer rajnai forintot kellett összegyűjteniük, ami az akkori Magyarország költségvetésével egyenértékű nagyságú volt. A királynő által szentesített dokumentum visszaállította a szabad jászok és kunok örökös kiváltságait, azaz a szabad tisztviselő- és lelkészválasztást, a pallosjogot, a révtől, vámoktól és a földesúri szolgáltatásoktól való mentességet. A redemptio évfordulóját, május 6-át a magyar Országgyűlés 2014. február 4-én egyhangú szavazattal nyilvánította történelmi emléknappá – emlékezett vissza Fábián József emeritus kiskunkapitány.

Fábián József beszédében kifejtette, a redemptiós emléknap azoknak a jászoknak, kiskunoknak és nagykunoknak az ünnepe, akik nem törődtek bele szabadságuk és előjogaik elvonásába.

– Őseink összefogása követendő példa a kései utódok számára. Legfontosabb feladatunk az identitástudat erősítése, hagyományaink megőrzése. Ennek élő példája a kun összefogás, melyet többek között a Kiskun Önkormányzatok Szövetsége, a Kiskun Kapitányi Tanács testesít meg. Úgy véljük, hogy sok munkával és jól megválasztott eszközökkel leszünk csak képesek újabb eredményeket elérni – tette hozzá Fábián József.

A református templomban rendezték az ünnepséget, melyen jelen volt dr. Salacz László (jobbra) országgyűlési képviselő is
Fotó: Gulyás Sándor

Varga Ferenc regnáló kiskunkapitány örömmel tájékoztatta az ünnepség résztvevőit, hogy Szank községben, a jelenleg folyó régészeti feltárás kapcsán arra az elhatározásra jutottak, hogy emléket állítanak a kun őseik emlékére.

Sövény Sándor korábbi kiskunkapitány hírportálunk érdeklődésére elmondta, Szabadszálláson is fokozott figyelmet fordítanak a kun hagyományok ápolására, az ismeretterjesztésre, a kun öntudat erősítésére. A kö­zeljövő tervei között szerepel két újabb határhalom emelése Izsáknál és Kerekegyházánál, valamint, hogy méltó emléket állítsanak a redemptusoknak a városban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!