tisztelet

2021.04.17. 11:59

Emléktáblát állítanak a borotai festőnek

Múlt év őszén született az elhatározás, hogy emléktáblát állítanak a település híres szülötte, Anna Margit (1913–1991) festőművész tiszteletére.

Tapodi Kálmán

Péter Vladimirt örömmel tölti el, hogy édesanyja emlékét Borota őrizni kívánja

Forrás: Munkatársunktól

A kezdeményezés ötletgazdája Farkas P. József, a Boldog Karol Wojtyła Barátság Központ alapító igazgatója volt. A Kisné Tóth Renáta polgármesterrel folytatott megbeszélésen arról is egyeztettek, hogy egy kiállítás is nyílna a szülőfaluban Anna Margit műveiből. A tárlat – amelynek a Koch Borászat adna otthont – különlegességét az adná, hogy megtekinthetőek lennének Anna Margit fia, Péter Vladimir Munkácsy-díjas ötvös- és szobrászművész alkotásai is.

– Természetesen örömmel tölt el, hogy édesanyám emlékét Borota őrizni kívánja, és emlékkiállítást tervez, szervez. Noha korán elkerült onnan, emlékeiben élénken élt a környék és az ottani emberek, akik maguk közé vették a kedves, kíváncsi Mancikát. Édesapját is gyakran fölidézte, aki – gazdatiszt létére – együtt élte a mezőgazdasági munkások, cselédek kemény életét. Ezek a korai benyomások mély nyomot hagytak benne, gyakran inspirációul szolgáltak művészetében – nyilatkozta a tervezett kiállítás kapcsán Péter Vladimir.

A 73 éves alkotó, aki a Magyarország Érdemes Művésze díj birtokosa, nagyon bízik benne, hogy ott lehet majd a borotai kiállításon, aminek időpontját még nem tudták kijelölni a járványhelyzet miatt. A tárlatnyitót eredetileg múlt év decemberében, Anna Margit születésnapján szerették volna megtartani.

Anna Margit zsidó családba született 1913. december 23-án Borotán, ahol apja, Sichermann (Sólyom) József gazdatiszt volt. Művészete férjével, Ámos Imre festőművésszel közösen kezdett kiteljesedni az 1930-as években. Férje munkaszolgálatosként veszítette életét, apját haláltáborban ölték meg.

Anna Margit túlélte a borzalmakat, amelyek műveire is meghatározó hatással voltak. Később férjhez ment ­Péter Imre újságíró-műkritikushoz, akitől két gyermeke született: közülük Péter Vladimir elismert ékszertervező és szobrászművész lett, aki a magyar fémműves formatervezés egyik legjelentősebb alakja­.

Péter Vladimirt örömmel tölti el, hogy édesanyja emlékét Borota őrizni kívánja
Fotó: Munkatársunktól

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!