galériával / videóval

2021.04.29. 11:27

A táncot a szív formálja valódivá

Idén a Kecskemét Táncegyüttes két táncosának közreműködésével készülünk az április 29-ei Tánc Világnapra.

Morva Daniella

A nemzetközi táncnap, vagy más néven a tánc világnapja minden év április 29-én tartandó. E jeles napon a világ minden táján megünneplik a tánc különböző műfajait, rendezvényeket szerveznek és megannyian táncra perdülnek. Célja a tánc népszerűsítése, a táncoktatás kiterjesztése, és a táncról alkotott általános felfogás pozitív irányba történő elmozdítása.

Az ünnepet még 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy része, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre, időpontját pedig egy francia táncos és balettművész, Jean-Georges Noverre születésnapjára tették.

Az idén 45 éves Kecskemét Táncegyüttes minden évben megünnepeli a tánc világnapját egy táncházzal vagy előadással, olykor még villámcsődületet is tartanak Kecskemét főterén.

– Idén sajnos ezek nélkül telik április 29-e, viszont azt az örömhírt van okunk ünnepelni, miszerint a jövő héten újból nyithat a Hírös Agóra, ezáltal a próbatermeink is. Végre újraindulhat a táncegyüttes élete – jegyezte meg Böde István Gábor, a Kecskemét Táncegyüttes művészeti vezető-helyettese, aki örömmel állt rendelkezésünkre a tánc világnapi videónk elkészítésénél.

Párja ez alkalommal Görög Anna Judit, a Kecskemét Táncegyüttes egyik ifjú művésze volt, aki hosszú évek óta tagja a csapatnak, a tánc pedig körülbelül tizenöt éve része az életének.

– A táncban van valami megmagyarázhatatlan, amit érezned kell ahhoz, hogy igazi táncossá válj! Számomra a tánc egy életérzés, egy hozzám nőtt fantasztikus energia és temérdek szeretet! Mindig szívből táncolok, hiszen amíg nincs benne szív, addig az egész csak erőlködés – vallja az ifjú táncos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!