kecskemét

2021.04.28. 20:24

A Leskowsky Hangszergyűtjemény is kiveszi a részét a DEMÓ-programból

Május 6-án, csütörtökön tartják meg a DEMÓ – Digitális Edukációs Múzeumi Órák – 4. ingyenes napját az általános és középiskolások számára. Az országos programból a kecskeméti Leskowsky Hangszergyűtjemény is kiveszi a részét. A regisztráció a napokban kezdődött el a Demó4 weboldalon.

Sebestyén Hajnalka

A tavalyi nagy siker után – az Örökség Kultúrpolitikai Intézet szervezésében – idén is megtartják a DEMÓ-t, azaz a Digitális Edukációs Múzeumi Órákat. A Virtuális Mozaik Múzeumtúra fókuszában ezúttal a határon túli magyar kulturális, történelmi és művészeti értékek szerepelnek a helyi múzeumok közreműködésével.

„A Mozaik Múzeumtúránál a kezdetektől nagyon fontos feladatunknak és célunknak tartottuk a határon túli magyar gyűjteményi anyaggal rendelkező múzeumok és kiállítások bemutatását, a velük való együttműködést, valamint a határon túli területeken élő diákok bevonását a programba. A Mozaik Múzeumtúra 2020-21-es évadában úgy gondoltuk, eljött az idő, hogy szintet lépjünk és kapcsolódva a Nemzeti Összetartozás Emlékévéhez még szorosabbra fűzzük velük a kapcsolatot, még több együttműködést, közös programot valósítsunk meg. Eddig 32 határon túli múzeum csatlakozott a Mozaik Múzeumtúrához, akiknek a bemutatkozó anyaga megtalálható a weboldalunkon. Számos közös rendezvényt is tervezünk a jövőben, ezeknek az első állomása a DEMÓ 4. nap, amelyet az újonnan csatlakozó határon túli múzeumok köré szervezünk, az ő virtuális tartalmaikat mutatjuk be” – fogalmazott Makranczi Zsolt, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója, a Mozaik Múzeumtúra vezetője.

Az eseményen közel 20 múzeum vesz részt Felvidéktől Erdélyen és a Muravidéken át egészen az Őrvidékig, akikkel a digitális térben kalandozhatnak a diákok előre megadott feladatok, virtuális séták, online kvízek, edukációs videók használatával.

A programon tavaly közel 20 ezer diák vett részt. A nagyszabású iskolai programot megvalósító Felelős Szülők Iskolája bízik abban, hogy bár a pandémiás helyzet szülte online oktatás vége felé tartunk, ezzel az élményprogrammal ismét sok iskola, tanár és rajtuk keresztül a diákok is egy vidám, életszerű és élménydús tudásanyagot sajátítanak el. A digitális tudásmegosztás mellett nem titkolt cél, hogy a szokásos napirendtől, órarendtől ezen a dedikált, május 6-i napon eltérjenek a diákok és így egy virtuális osztálykirándulás élményében is részesüljenek.

A feladatok irodalom, történelem és művészet témakörben kerülnek összeállításra, korosztályos bontásban, általános iskola 5-8. évfolyam és a középiskolások számára.

A határon túli múzeumok saját gyűjtőkörükből osztanak meg feladatot a gyerekekkel, míg az anyaországi múzeumok az elcsatolt területek kultúráját, hagyományápolását, közös történelmünket dolgozzák fel. A május 6-i Virtuális Mozaik Múzeumtúra határon túl és innen program szakmai házigazdája Balatoni József, alias Jocó bácsi, aki egy rendhagyó történelem órával és Redmenta kvízzel készül a gyerekek számára, mely fókuszában az elmúlt 100 év áll.

A DEMÓ 4 programban résztvevő múzeumok között található a kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!