programajánló

2021.03.11. 14:00

Online térben rendezik meg idén a Kecskeméti Tavaszi Fesztivált

A hírös város egyik legrangosabb kulturális seregszemléjének, a Kecskeméti Tavaszi Fesztiválnak megrendezéséről a járványhelyzet ellenére sem mondott le a Hírös Agóra Kulturális Központ. Csütörtöktől az online térben várják a kultúra, a művészet, az irodalom és a zene barátait.

Sebestyén Hajnalka

Forrás: Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft.

A 36. Kecskeméti Tavaszi Fesztivált a Sokszínű Kecskemét cím alatt hívták életre, mely egyben sugallja, hogy a városban élő művészek munkássága mennyire sokszínű. Szappanos Benedek, a szervező Hírös Agóra külkapcsolatokért felelős vezetője hangsúlyozta: a fesztivál remek alkalom arra, hogy felkutassuk saját kultúránk sokszínűségét. Ez akkor is igaz, ha ezt most csak online tehetjük meg. A programok idén is bizonyítják, mennyi csodája, kulturális kincse van Kecskemétnek, mennyire sokarcú, még akkor is, amikor a közművelődési intézményeket jelenleg nem lehet látogatni.

A programok részletesen megismerhetők a www.kecskemeti-tavaszi-fesztival.hu oldalon, illetve az intézmény és kulturális közösségek közösségi média felületein. A tavaszi fesztivál programkínálatát ezúttal is több társintézménnyel, közösségekkel közösen hívta életre a Hírös Agóra.

Íme egy kis ízelítő a március 11-28. között zajló fesztivál műsorából:

Több kiállítás is szerepel a programban. Csütörtöktől már látható a Színről színre című kiállítás, mely a kortárs képzőművészetet hozza közelebb a Kecskeméti Képzőművészek Közössége jóvoltából. Az érdeklődők 360 fokos, online panoráma-tárlat és online katalógus segítségével élhetik át a tárlat élményét.

A Nemzetközi Kerámia Stúdió gyűjteményének kézzel festett darabjaiból nyújt válogatást a Szín–orgia című tárlat, mely március 12-étől tekinthető meg.

A Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely két, tavaly elhunyt alkotóművészétől búcsúzik el Emlékezés című virtuális kiállításán. A közönség Kátai Mihály és Morelli Edit munkáiból láthat válogatást. Mindkettőjüket a magyar zománcművészet XX. századi megújítói között jegyezték, ezer szállal kötődtek a városhoz. Legismertebb és legjelentősebb alkotásaikat Kecskeméten hozták létre, melyek még ma is fellelhetők, például a Hírös Agórában, a kórházban, a Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely állandó kiállításán és töredékekben a széchenyivárosi épületeken.

A Népi Iparművészeti Gyűjtemény Virágok üzenete címmel online fotókiállítást rendezett saját gyűjteményük alapján. A növényi ornamentikát mutatják be a népművészetben, elsősorban hímzéseken, szőtteseken, viseleteken, faragott tárgyakon, fazekas munkákon, díszített tojásokon keresztül.

A fesztiválon a Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola alkotásai is helyet kaptak. Ablak-tárlat formájában a könyvtár utcai nagy portáljaiba helyezik ki pénteken az iskola négy osztályába járó tehetségek alkotásairól készült élethű fotókat.

A Bozsó Gyűjtemény Bozsó János: Ecsetnyomok – Kecskemét címmel rendezett online tárlatot, mely március 20-ától nézhető meg. A válogatásuk az 1950-es évektől az 1990-es évekig keresi életművében azokat a nyomokat, amelyek megtestesítették a művész számára a várost.

Fotó: Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft.

A Hírös Agóra a nemzeti ünnepről sem feledkezik meg, már javában zajlik a játékkal egybekötött Március 15-i felfedező séta. A történelmi programhoz még nem késő csatlakozni.

A tavaszi fesztivál részeként a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár is több programmal készül. A Tavaszi zsongás játékuk tegnap indult el, mely tavaszi versekkel, mesékkel, dalokkal színesíti a hangulatot. A Zenére hangolva programjuk pedig március 23-27. között játékra invitálja a résztvevőket. A kérdések a Tavaszi Fesztivál ideje alatt a könyvtár előtt hangszóróból hallhatók, illetve elérhetők a könyvtár honlapján és közösségi oldalain.

A Forrás Kiadó a fiatalok költészetét helyezi előtérbe. Március 17-én a közönség Kállay Eszter, Celler Kiss Tamás és Purosz Leonidasz online estjét tekintheti meg. A három fiatal, markáns és izgalmas hang a kortárs magyar költészetet képviseli, mindannyian rendelkeznek kötettel, nemzedékük fontos lírikusai, s a Forrás szerzői is.

A fesztivál keretében helyet kap a Hírös Agóra fiatalok körében népszerű Fringe összművészeti fesztiválja, egy múltidézés formájában. Az elmúlt 15 év alatt számtalan fiatal tehetség mutatkozott be a zene, a tánc, a film, a színjátszás és a képzőművészet területén. Ma már többen elismert alkotók közülük.

Nem utolsó sorban a Bohém Ragtime Jazz Band egy online koncerttel készült.

Fotó: Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!