kulturális örökség

2021.03.07. 17:31

Helyi érték lett a kalocsai Jézus Szíve-körmenet is

A Kalocsai Települési Értéktár Bizottsághoz elsősorban épületeket szoktak felterjeszteni abban a reményben, hogy felveszik a régió jellegzetességeit gyűjtő rendszerbe. Az innen jó eséllyel megyei vagy országos értéktárakba kerülő, végül akár hungarikummá váló emlékek közé most egy jellegzetes hagyomány, a Jézus Szíve-körmenet és -búcsú is bekerült, tudatta a bizottság vezetése.

Gábor János

Romsics Imre etnográfus, múzeumigazgató, a települési értéktár elnöke

Fotó: Gábor János

A Jézus Szíve-búcsú bár nem olyan régi hagyomány, mint más, országos búcsúk, de a Kalocsa környéki népek mindennapjaihoz szorosan hozzátartozott – magyarázta Romsics Imre etnográfus, múzeumigazgató, a települési értéktár elnöke. Felidézte: a búcsú helyi eredete a jezsuiták 1860-as városba érkezéséig vezethető vissza.

– A rövid történetéhez hozzátartozik, hogy az akkori piarista gimnáziumot az érsek szerette volna főgimnáziummá, vagyis négyosztályosból nyolcosztályossá fejleszteni. Ezt a munkát a piaristák nem vállalták, így Kunszt József átadta az intézményt a jezsuitáknak. Ők a rá következő évben elindították a Jézus Szíve-­körmenet és -búcsú hagyományát, amire aztán hatalmas kultusz épült – fogalmazott.

Romsics rámutatott: ennek a történelmi előzménynek köszönhető, hogy mára „nem nagyon találni a környéken olyan katolikus templomot, amelyben ne lenne Jézus Szíve-oltár vagy -szobor, de egészen biztosan van Jézus Szíve-zászló, ahogy az oltárterítőkre is előszeretettel rárakták”. Különböző kiadványokat is ráépítettek – jelent meg például folyóirat Jézus szent Szivének Hirnöke címmel, ami Tóth Mike főgimnáziumi tanár jóvoltából eljutott az országos terjesztésig. Az alkalmanként három napig tartó ünnep a mindennapokba is beépült, mivel az emberek nagy számban vittek haza magukkal különböző emléktárgyakat, amelyek szintén helyi jellegzetességek, kalocsai iparosok munkái voltak.

Romsics Imre etnográfus, múzeumigazgató, a települési értéktár elnöke
Fotó: Gábor János

Visszakerülhetett az egyházi ünnepek közé

Romsics Imre emlékeztetett: a 20. század politikai kurzusai visszaszorították a búcsút, a jelentősége is csökkent, ám az 50-es években még élénken élt az emberek emlékezetében, és az utóbbi időben sikerült visszacsempészni a rendszeres egyházi ünnepek közé. Ez Romsics elmondása szerint nagyban köszönhető dr. Mészáros Istvánnak, az egykori jezsuita templom (ma Szent István-templom) igazgatójának, aki fenn tudja tartani a hagyományt, és a Jézus Szíve-búcsúval lelki kapcsolatot teremt a vallásos emberek között. A hagyományt egyetértésben vette fel a helyi elemek közé a Kalocsai Települési Értéktár Bizottság, és kérték a felvételét a megyei értéktárba is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!