galériával

2021.03.10. 17:30

Avar kori temetőt tártak fel Kiskunfélegyházán

Egy avar kori temető részleteit tárták fel a régészek a napokban Kiskunfélegyháza határában. Egy napelempark építését megelőző ásatáson kerültek elő a föld mélyéről a több mint ezeréves emberi csontmaradványok, ékszerek és egyéb használati tárgyak.

Vajda Piroska

Fotó: BUS CSABA

Egy olyan avar kori temető részletét tárták fel a Kiskun Múzeum szakemberei, amelyről már korábban is tudtak, és a területről évekkel ezelőtt készült légi felvételek alapján azonosították be. A légi fotókon a növények növekedési eltéréseiből egy temető sírjai rajzolódtak ki a város határában. A fotón a temetőt körülvevő árok és települési objektumok is jól láthatóak – tudtuk meg dr. Knipl Istvántól, az ásatást vezető régésztől.

A szakember elmondása szerint akár 70-80 sír is lehet a területen, amit azonban nem tudnak teljes egészében feltárni, csak ott dolgozhatnak, ahol helyszínen folyó beruházás földmunkálatai zajlanak. A területen egyébként napelempark épül. Knipl István azt is elmondta, hogy

eddig hét sírt tártak fel, melyek elhelyezkedéséből jól látható, hogy egy soros temető van szó, mivel a sírok egymás mellett vannak.

Többnyire a mai szokásokhoz hasonlóan koporsós temetkezést végeztek. Hagyomány volt, hogy tárgyakat helyeztek el a halottak mellett.

A sírok mellékletanyaga alapján egyértelműen beazonosítható, hogy avar kori, 7. század végi temetőre találtak. Az ásatás során bronz fülbevalók, orsógombok, kerámia töredékek, edények, övcsatok kerültek elő nagyon jó állapotban.

Amikor a helyszínen jártunk és az interjút, illetve a fotókat készítettük, épp egy fémkereső detektor segítségével találtak meg egy fülbevalódarabot. Az ásatás leletei restaurálás után a Kiskun Múzeum gyűjteményébe kerülnek, a szebbeket pedig kiállítják – részletezte a régész, történész, muzeológus. Arra is felhívta a figyelmet, hogy

a feltárt sírokban szokatlanul magas, két méter közeli emberek csontvázait találták.

Ez a magasság akkoriban is ritkaságnak számított.

Knipl Istvántól azt is megtudtuk, hogy az avarok a magyar honfoglalás előtti évszázadokban éltek a Kárpát-medencében, keletről jött lovas népként érkeztek ide. A Kárpát-medence, azon belül is a Duna-Tisza köze volt az avar birodalom központja, innen indították hadjárataikat a környező népek ellen. A 9. század elejéig állt fenn az avar birodalom, amit Nagy Károly frank király az avarok leverésével semmisített meg.

Knipl István végezetül arról is beszámolt, hogy Félegyháza környékén korábban már több avar temetőt is feltártak és számos értékes leletre találtak. Abban bízik, hogy a mostani ásatás is tovább gazdagítja a Kiskun Múzeum gyűjteményét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában