Tehetséggondozás

2021.02.12. 11:33

Színházi foglalkozásokat tart Sirkó László az orgoványi iskolásoknak

Lúdas Matyi – ahogy mi csináljuk… címmel indult komplex tehetséggondozó program februárban a Színészek az Ifjúságért Alapítvány és az orgoványi Dr. Tóth Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében. Az alapítvány a Tehetségműhely vezetésére Sirkó László színművészt kérte fel, aki már meg is tartotta az első foglalkozást a gyerekeknek.

Bajáki Zsanett

Fotó: ifj. Háry Péter

A Nemzeti Tehetség Program támogatásával 950 ezer forintos összköltségvetésű, 60 órás program valósul meg, amelynek keretein belül a 10-14 év közötti fiatalok megismerik a színházat, a színházi alkotófolyamatot, továbbá egy előadást is megtekintenek majd. Fontos cél, hogy a program megalapozza a színházi élmények értő befogadásához szükséges innovatív tudásrendszert, az értelmi és érzelmi intelligencia fejlődését – olvasható a kecskeméti színház honlapján.

Egy korábbi pályázatnak köszönhetően már jó kapcsolat született a színművész és az orgoványi iskola között, így amikor csak lehetőség adódik, Sirkó László örömmel veszi szárnyai alá a lelkes színészpalántákat. Ahogy mondja, már családtagnak számít az orgoványi iskolában.

– Az a cél, hogy minél több gyerekkel ismertessük meg ezt a fajta tevékenységet, amit egyszerűen csak együtt játszásnak nevezünk – fogalmaz a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház örökös tagja.

– Megpróbálom az összes tudásom összeszedni és játékos formába öntve továbbadni nekik, természetesen a felvevőképességükhöz mérten. Igyekszünk aztán a magunk ötleteit egybegyúrva eredeti és színes produkciót készíteni. A szeretet és az ő figyelmük az én díjam, a végeredmény pedig közös érdem lesz – teszi hozzá.

Az iskola részéről Gajdácsi Anikó pedagógus, igazgatóhelyettes az összekötő a projektben, aki rendezőasszisztensként vesz részt a munkafolyamatban. Segít a gyerekeknek a szövegtanulásban, a történet értelmezésében, illetve a jelmezek és a díszletek elkészítésében.

Fotó: ifj. Háry Péter

Erre a félévre a Lúdas Matyit választotta Sirkó László, méghozzá Fazekas Mihály régies nyelvezettel megírt története szolgáltatja az alapot, amin a színművész nem tervez változtatni.

– Ez egy igazán fiús darab, biztos vagyok benne, hogy nagyon élvezni fogják a gyerekek Matyi, Döbrögi úr vagy épp a katonák szerepeit. A régies nyelvezet meglehetősen nehéz, még nekünk, felnőtteknek is nagyon oda kell figyelnünk, hogy értsük minden egyes szavát. Egyik előadásunknak sem volt még ennyire bonyolult szövegkönyve, biztosan sokat kell majd gyakorolnunk együtt, hogy magabiztosan elsajátítsák – emeli ki a pedagógus.

A korábbi években az elkészült előadásokat – a tehetségműhely zárásaként – a helyi művelődési házban mutatták be. Bíznak benne, hogy a vírushelyzet ezt idén is lehetővé teszi majd.

Fotó: ifj. Háry Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!