múltidéző / videókkal

2021.02.20. 17:48

A halasi csipke mindig is nagy figyelmet kapott

A halasi csipke nem csak a magyar, hanem az európai iparművészetben is kitüntetett figyelmet kap. A filmhiradokonline.hu oldalán találtunk néhány videót, amely a régi korokban készült a halasi csipke készítéséről.

Várkonyi Rozália

Fotó: Pozsgai Ákos

Először 1902-ben jelent meg a halasi csipke, azóta a magyar népművészet fontos része. A 20. században vált méltó vetélytársává a brüsszeli és a velencei csipkének. A halasi csipkéből készült alkotások több világkiállítás nagydíját is elnyerték, és a magyar állam ajándékaként előkelő, híres emberek is megkapták magyarországi látogatásuk alkalmából. A halasi csipkevarrás élő hagyománya 2010 szeptemberében felkerült a Magyar Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére, így a magyar kultúra védett szellemi örökségének hivatalosan is része lett.

A csipkevarrás egyedülálló technikája nemzedékről nemzedékre száll, és ezt tudást a Csipkeház kiváló népi iparművészei alkotják meg Kiskunhalason. A technika több mint 110 éves, mégis minden évben új motívumokkal bővül, melyekben a hagyomány a jelen kor értékeivel társul.

A filmhiradokonline.hu több Kiskunhalason készült videót is megőrzött, keresésünk során találtunk néhány csipkéről szóló videót is.

Az alábbi videó, amely bemutatja a halasi csipkeműhelyt, 1929. decemberében készült.

Ez a videó 1935. júniusában készült, amikor megrendezték a csipkekiállítást, ahol Fekete Imre polgármester üdvözölte a megnyitóra érkező Petneházy Antal államtitkárt.

A

A csipkekészítésről nevezetes Kiskunhalas ötszázéves jubileumát ünnepelte 1936 szeptemberében.

A halasi csipke nemcsak egy alkotás, hanem Magyarország nagykövete is a világban. Számos kiválóság kapott halasi csipkét a magyar állam ajándékaként, mint IV. Károly és Zita királyné, Julianna holland királynő, Hitachi japán hercegnő, a libanoni és a ciprusi köztársasági elnök felesége, a japán császárné, II. Erzsébet brit uralkodó, Bush amerikai elnök felesége és a jordán királyné. Halasi csipkét adhattunk át 1996-ban II. János Pál pápának is – olvasható a halasicsipke.hu oldalon.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!