kunszentmiklós

2021.01.20. 20:00

Székely Gábor a magyar kultúra lovagja lett

A tanácsadó testület javaslatára a Magyar Kultúra Lovagja címmel tüntette ki Székely Gábort a Falvak Kultúrájáért Alapítvány. Az elismerő címet a Magyar Kultúra Napja Gálán veheti át a kunszentmiklósi helytörténész, magángyűjtő.

Gulyás Sándor

Székely Gábor gyermekkora óta gyűjti a régi fotókat, iratokat, a helytörténeti szakirodalmat

Fotó: Gulyás Sándor

Székely Gábor gyermekkora óta gyűjti a régi használati tárgyakat, fotókat, iratokat, helytörténeti szakirodalmat. Nevéhez fűződik a kunszentmiklósi Felső-Kiskunsági Emlékház létrehozása, működtetése, valamint jó néhány dokumentumregény és helytörténeti könyv megírása.

– Gyűjteményem családi házam felső szintjén található. Az anyag lényegében öt nagyobb egységre bontható. A leggazdagabb a 6 ezer darabot számláló Petőfi-kultusz-gyűjteményem, ami az országban egyedülállónak számít. A másik terjedelmes anyag Szász Károly református püspökhöz köthető. Ugyancsak számottevők a világ legnagyobb eszperantó magánkönyvtárát létrehozó fülöpszállási Fajszi Károlyhoz köthető emlékek – fogalmazott Székely Gábor.

A kunszentmiklósi helytörténeti kutató magánmúzeumában külön helyiségben kaptak helyet a Felső-Kiskunság, Kunszentmiklós és Fülöpszállás múltját feldolgozó régészeti, néprajzi, egyházi, hely- és kultúrtörténeti anyagok. Jelentős mennyiségű a jász-kun kutatást felölelő kiadványok száma is.

– Gyűjteményeimet eddig mintegy százezren tekintették meg, közöttük sok hozzáértő ember volt a vendégem. Nekik köszönhetően mostanában nem kevés elismerésben volt részem. Nagyon sokan azt gondolják, hogy egy virtuális kiállítással a kulturális feladat le van tudva. Elismerem, hogy ez divatos és látványos, ám véleményem szerint ez olyan, mint a műanyag virág. Az igazi honismereti érték az őseink valóságos, kézzel fogható, eredeti tárgyai, annak összegyűjtése, feldolgozása, továbbörökítése a következő nemzedékek számára. Ezt tartom az igazi honismereti munkának – fogalmazott Székely Gábor.

A kunszentmiklósi helytörténeti kutató álma, hogy gyűjteménye hivatalossá váljon, ami ez idáig még nem vált valóra.

– Petőfi Sándor születésének kettőszázadik évfordulójához közeledünk. A kormány bejelentette, hogy jelentős összeggel járul hozzá a bicentennáriumi rendezvényekhez, a tervezett fejlesztések költségeihez. Magánemberként sajnos nem sok reményt fűzök hozzá, hogy pályázati forráshoz jussak, még akkor sem, ha Petőfi-gyűjteményem mintegy 6 ezer darabot számlál. Szerencsére még hetvenhárom évesen is jól bírom magam, így egyelőre biztosított a gyűjtemény sorsa – emelte ki Székely Gábor.

A kunszentmiklósi helytörténész irodalmi munkássága is jelentősnek mondható. Kutatásainak eredményeit folyamatosan publikálta a Redemptio című folyóiratban, tizenegy könyve jelent meg, közöttük a Fénylő fekete kő, a Goromba förgeteg című kisregénye, az elmúlt év végén készültek el a Kunszentmiklósi és Fülöpszállási múltidéző című kötetei.

Székely Gábor gyermekkora óta gyűjti a régi fotókat, iratokat, a helytörténeti szakirodalmat
Fotó: Gulyás Sándor

– A közeljövő tervei között szerepel egy olyan kiadvány, ami az egykori fülöpszállási helytörténeti kutatók írásait tartalmazza. A következő település pedig Kunszentmiklós lesz. A közelmúltban készült el a Fénylő fekete kő, a Goromba förgeteg című kisregényem német nyelvű változata Nürnbergben, melyből ez idáig háromezer példány talált gazdára, illetve ismét terítékre került a téma megfilmesítése is. Remélem, elegendő időt ad az úr, mert sok még az elvégzendő feladatom – tette hozzá.

Számos elismerést kapott

Székely Gábor munkássága jutalmául megkapta a Fülöpszállásért kitüntető címet, a kunszentmiklósi Baksay Sándor Református Gimnáziumtól PRO SCHOLA, Szerbiában, gyűjtői kategóriában NEMZETKÖZI NAGYMESTER díjat, Budapesten a Honismereti Szövetségtől a Kiemelkedő Munkáért Emlékérmet. Két éve a helytörténész felvételt nyert a Szent György Lovagrendbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!