KECSKEMÉT

2021.01.12. 20:00

Egy pingvin és egy fiú találkozását meséli el a Ciróka új darabja

Már elkezdődtek a kecskeméti Ciróka Bábszínházban a Talált tárgyak osztályának próbái, mely drámai helyzetekben, szívmelengető lírai pillanatokban és humoros jelenetekben egyaránt bővelkedik majd. A társulat bízik abban, hogy ennek a darabnak a bemutatóját talán már nem kell majd elhalasztani.

Hraskó István

Sári Miklós és Sáriné Gubacsi Éva báb- és jelmezkészítők az új darab bábjaival

Fotó: Bús Csaba

A Ciróka Bábszínház a korlátozó intézkedések miatt decemberben a főtérre költöztette a népszerű Mikuláskuckót. De nemcsak a nagy szakállú szobáját és műhelyét tekinthették meg a járókelők az Emléktár-téren, hanem a teátrum előadásaiban szereplő bábok közül is sokat, sőt aki akart, felülhetett a két kiállított régi szánra is, és „fotózhatott” a Kököjszi és Bobojsza darab egyik kellékével, egy régimódi háromlábas fényképezőgép-utánzattal. Már csak a hó hiányzott…

– Tapasztalataink és a visszajelzések szerint is a gyerekek és szüleik nagy örömmel látogattak el a karácsonyi hangulatú kuckóhoz és több óvodás-, kisiskoláscsoport is járt ott. Kollégánk, Labancz József napi tíz órában vigyázott felbecsülhetetlen értékű kincseinkre, és sok érdeklődővel beszélgetett. Elmesélte, hogy volt olyan család, amely mindennap megnézte a bábokat – mondta el hírportálunknak Kiszely Ágnes, a Ciróka Bábszínház igazgatója.

A kiállítás ugyanakkor nem csak a szemet és a lelket gyönyörködtette, a cirókások játékra is invitálták a szemlélődő kíváncsiakat. Aki felismerte a házikók lakóit vagy egyes berendezési tárgyakat és megírta a színháznak, szerinte melyik előadáshoz tartoznak, sorsoláson vehetett részt, a tíz leggyorsabb megfejtő pedig családi belépőt nyert az online előadások egyikére.

Az új évből pedig alig telt el pár nap, és már meg is kezdődtek a legújabb, óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló darab próbái.

A Talált tárgyak osztálya egy kisfiú és egy pingvin váratlan találkozását és összebarátkozását meséli el. A megejtő és izgalmas történet Fülöp József, Krucsó Júlia Rita, Lendváczky Zoltán, Szörényi Júlia tolmácsolásában elevenedik meg a színpadon, látványos képi megoldásokkal, sok-sok zenével, kevés szöveggel és számos bábtechnika segítségével. Rendezője Hoffer Károly, az ő nevéhez fűződött az igazán emlékezetes és egyedi, 2014-ben bemutatott Egy kiállítás képei előadás is, melyben Muszorgszkij zenéjét a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar játszotta el.

– A Talált tárgyak osztályának középpontjában az a problémakör áll, amikor egy családba megérkezik a kistestvér, és a nagyobb gyermek azzal szembesül, hogy szülei szeretetén és figyelmén immár osztoznia kell. Ez egy olyan téma, amely minden családban aktuális – emelte ki Kiszely Ágnes. Az igazgató azt is elárulta, hogy a tetőtől talpig feketébe öltözött színészek egy reflektorokkal világított „fényutcában” fogják eljátszani a mesét. Rendkívül sok bábot, díszletet, kelléket igényel az előadás, a műhelyekben már hetek óta folyik az előkészítő munka. A dramaturg Pallai Mara, a látványtervezők Wunder Judit és Hoffer Károly, míg a zeneszerző Pirisi László.

Sári Miklós és Sáriné Gubacsi Éva báb- és jelmezkészítők az új darab bábjaival

Fotó: Bús Csaba

Februárra tervezik a bemutatót

A bemutató február második hetére van tervezve, de a jelenlegi helyzetben egyelőre nem tudható, hogy a bemutató közönség előtt vagy zárt ajtók mögött valósul meg. Az viszont biztos, hogy a Talált tárgyak osztályát is több kamerával rögzítik, és gyarapítani fogja a Ciróka egyre bővülő online repertoárját. Kiszely Ágnes hozzátette: minden eshetőségre fel kell készülniük, de bízik abban, hogy hamarosan újra megtelik a nézőtér.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!