pályázat

2021.01.31. 07:00

A lakás éke is lehet a halasi csipke

Bár a látogatók előtt zárva tart a kiskunhalasi Csipkeház és Csipkemúzeum, a munka nem állt le. Novem­ber óta zajlik egy, a halasi csipkét népszerűsítő pályázat, valamint dolgoznak az utazókiállítás új installációján és új ruhakollekción is.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Pozsgai Ákos

Belsőépítészek, lakberendezők, építészmérnökök, valamint szakirányú tanulmányokat folytató hallgatók is megmérettethetik magukat a XXI. századi enteriőr halasi csipkével című pályázaton.

A Halasi Csipke Közalapítvány az Agrárminisztériummal, a Lakberendezők Országos Szövetségével, a Gróf Széchenyi Család Alapítvánnyal és a Vesta Home Magyarország Zrt. lakberendezési tárgyak előállításával foglalkozó céggel közösen hirdette meg a világhírű hungarikum időtállóságát bemutató pályázatot.

Március 31-ig várják a látványterveket.

– A pályázatunk célja bemutatni, hogy a mai modern otthonoknak is éke lehet a halasi csipke. Felhívni a figyelmet arra, hogy ennek az iparművészeti terméknek az eleganciája és szépsége a mai lakberendezési stílusokhoz is jól illeszkedik – ismertette a kiírás célját Szécsiné Rédei Éva, a Csipkeház és Csipkemúzeum igazgatója. Hozzátette, hogy a százezer forintos fődíjjal járó pályázatra január közepéig 19 alkotás érkezett.

– A terveink szerint a beérkezett munkákat időszaki kiállítás keretében bemutatnák a Csipkemúzeumban, majd a fővárosban is. Amennyiben pedig a járványügyi helyzet lehetővé teszi, a díjátadó ünnepséget egy Halasi csipke-est keretében tartanánk Budapesten – mondta.

Tavaly a Csipkemúzeum két pályázaton szerepelt sikeresen.

A halasi csipke, mint hungarikum, négymillió forint támogatást nyert,

amiből a világszerte utaztatott csipkekiállítás installációját és bemutatóanyagát újítják fel, ami stílusában a múzeum szín- és látványvilágát tükrözi majd.

Kiállítások rendezésére, megjelenésük színesítésére pedig a Csoóri Sándor Alap pályázatán nyertek 4,5 millió forintot.

– Elkészül majd egy új, tíz darabból álló ruhakollekció, aminek felére a régi, hagyományos minták felhasználásával készült új csipkeminták kerülnek, felére pedig meglévő csipkék, köztük egy-két modern minta is. Így a kiállításokon divatbemutatóval tudunk megjelenni – tudtuk meg Szécsiné Rédei Évától.

A pályázók a csipkét és annak motívumait is felhasználhatják
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!