gyűjtemény

2021.01.04. 07:00

A falumúzeum újranyitását tervezik az új évben Bácsbokodon

Önálló ingatlant vásároltak a gyűjteménynek, az épület felújítását már elkezdték.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

A falumúzeum az általános iskola zárdaépületében 2013 szeptemberében nyitotta meg kapuit, amelyhez a helyi lakosok ajánlottak fel relikviákat. Hamar kiderült azonban, hogy a régi épület nem tudja befogadni azt a hihetetlen mennyiségű helytörténeti értéket, amely az évek alatt összegyűlt, így az általános iskola komplex felújítását követően egy önálló ingatlant vásároltak a Bácsbokodi Helytörténeti Gyűjtemény végleges elhelyezésére, és ezt újítják fel több pályázati támogatásból.

Kovács László polgármester
Fotó: Márton Anna

– A kiválasztott épület megfelelő alapterületű, központi elhelyezkedésű, amely még magán hordozza a két világháború közötti parasztpolgári rétegre jellemző építési stílusjegyeket. Az ingatlan felújítása jelentős anyagi forrást igényel, így a pénz előteremtése jelentette az újabb akadályt. Szerencsére

az önkormányzat egy nagyobb összegű támogatás­ban részesült,

amelyhez idővel több sikeres projekt társult. A Bácsbokodi Német Nemzetiségi Önkormányzat közel másfél millió forint pályázati támogatást nyert el, amelyből az asztalosipari munkák elvégzését lehetett fedezni – mondta Kovács László polgármester, aki tájékoztatott arról is, hogy a kivitelezési munkák folynak, a tervek szerint a fa­lumúzeumot 2021-ben nyitják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!