világkupa

2021.01.09. 16:37

A bajai fotósok remekül helytálltak a nemzetközi pályázaton is

A napokban érkezett a hír a Duna Fotóklub legújabb csoportos eredményéről: a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség FIAP-világ­kupáján 213 indulóból a 71. helyen végeztek. Az elnököt az elmúlt évről és a 2021-es esztendő terveiről is kérdeztük.

Márton Anna

A Duna Fotóklub tagjai tavaly részt vettek több hazai és külföldi megmérettetésen is

Forrás: Petőfi Népe

Az elmúlt évben is megannyi terve volt a bajai Duna Fotóklub Egyesületnek, sok ötletet szerettek volna megvalósítani, de a vírusjárvány miatt ezek egy része elmaradt. Horosnyi Sándor elnök elmondta, hogy szerencsére azért sikerült elvinni a tizenharmadik éves kiállításukat Pécsre, a Mecseki Fotóklubhoz, amelynek

tagjaival nagyon jó kapcsolatot ápolnak, csakúgy, mint a kalocsai, a zombori, a nagyváradi, a marosvásárhelyi fotóklubokkal.

Részt vettek több hazai és külföldi megmérettetésen is, ahol remekül helytállt a bajai Duna Fotóklub és fontos díjakat hoztak el.

– Egy nagy lánc elemei vagyunk és nagyon jó kapcsolatot ápolunk a kollégákkal. Mi nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy időnként találkozzunk más klubok képviselőivel, szakmai megbeszéléseket, előadásokat tartunk, így inspiráljuk egymást. Ez sajnos 2020-ban elmaradt – mondta az elnök. A személyes ismerkedéseket azért is tartják nagyon fontosnak, mert követik egymás munkáit. – Amikor találkozunk, úgy ismerjük meg egymást, hogy a másik lelkületének egy részét, a világát, amit egy ember kisugároz, azt a képeiken keresztül már megtapasztaltuk – mondta el Horosnyi Sándor.

Az összejövetelek esetén ezek a kapcsolatok még szorosabbá válnak. Volt két nagy tervük az elmúlt évben, ami Erdélyhez kötődött volna, elsőként a Pádis vidékét akarták feltérképezni, bemutatni ezt a különleges helyet, de sajnos a koronavírusos időszak miatt ezt nem tudták megtenni. A másik tervük, a Magyar Művészeti Akadémia egyik pályázatát megnyerve, a tradicionális székely falvak életének dokumentálása lett volna. Azokat az embereket, régi utcákat, házakat, szokásokat, amiket most még meg lehet találni, szerették volna megörökíteni egy fotótábor ideje alatt. Ott is már néhány falu kihalófélben van, vagy a turizmus miatt teljes átépülés alatt vannak. De létezik még pár olyan település Székelyföldön, ami a múlt évszázadbeli hangulatot közvetíti. Ezeket szeretnék többek között pótolni az új évben.

Országos és nemzetközi versenyeken kiváló eredményeket ért el a Duna Fotóklub 2020-ban, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége díját, az Év alkotócsoportja kitüntetést sikerült elnyerniük, illetve az Év fotográfusa díjat is az egyesület két tagja kapta meg.

– Ligeti László alelnökünk megkapta a MAFOSZ legmagasabb elismerésének számító platinadiplomát is. Őt tavaly már életműdíjjal is jutalmazták. Ezenkívül országos kitüntetéseket is kaptunk: MAFOSZ-diplomát hozott haza még rajta kívül Bolvári Csilla, F. Horváth Ildikó, Fehér Vilmos és jómagam. A napokban érkezett a hír a legújabb csoportos eredményünkről:

a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség FIAP-világkupáján 213 indulóból a 71. helyen végeztünk.

Az első harmadba bekerülni egy bajai fotóklubnak, úgy gondolom, nagyon nagy eredmény. Úgy érzem, most jött el az idő, hogy felmérjük a fotóklubunk szintjét, a nemzetközi fotóművészeti csoportokon belül milyen helyet foglalunk el. Ehhez a legjobb alkalom a FIAP-világkupa, ahol a világ összes fotós csoportja megméretheti magát 20 fotóból álló kollekcióval – mondta az elnök.

A pandémia évéről úgy érzi, hogy részben gátolta a szabad mozgásukat, a fotósok nem tudtak ott és annyit fotózni, amennyit szerettek volna. Más tekintetben ez a helyzet új fejezetet nyitott a fotográfia területén, ezeket az új dolgokat, amik a környezetünkben történtek, dokumentálni lehetett a fényképezőgéppel és új jellegű fotókat készíthettek.

– Nehéz volt a rendhagyó év, mert elmaradtak a személyes találkozások, de reméljük, ez nem tart sokáig. Volt sok rossz vagy hátrányos pillanat, de ez tanulság is kell legyen mindannyiunk számára, le kell vonni a következtetéseket – zárta gondolatait Horosnyi Sándor, a bajai Duna Fotóklub Egyesület elnöke.

A Duna Fotóklub tagjai tavaly részt vettek több hazai és külföldi megmérettetésen is
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!