KECSKEMÉT

2020.12.18. 17:28

Fiatal színjátszóknak adja át a Gyólay–Radó Színészmúzeumot

Új éra elé néz a Gyólay–Radó Színészmúzeum. Alapítója, Tancsáné Uzsorás Katalin úgy döntött, átadja a stafétát a fiataloknak. Választása a kandós színjátszó csoportra, a kandartosokra esett, melyet Bapcsán Botond vezet.

Sebestyén Hajnalka

Tancsáné Uzsorás Katalin szívügye a színészmúzeum

Fotó: Bús Csaba

Az elmúlt hetekben kívül-belül megszépült a Hunyadivárosban található színészmúzeum, melyet 15 évvel ezelőtt Tancsáné álmodott és valósított meg a színház és azon belül is Gyólay Viktória egykori primadonna iránti tiszteletéből.

– Eljárt felettem az idő. Egészségileg jól érzem magam, de ma már senki sem tudhatja, mit hoz a holnap – mondta Tancsáné. – Most elérkezettnek látom az időt arra, hogy átadjam a színészmúzeumot a fiatalabb generációnak. Egy nagyszerű csapatot ismertem meg a kandartosokban, kiemelném vezetőjük, Bapcsán Botond nevét, aki hihetetlen elhivatott a színészet, a színművészet iránt. Lelkesedése, alázata példaértékű társai előtt. Mentoruk, Erdős Zsuzsánna tanárnő pedig kiváló segítőjük.

Így együtt remek csapatot alkotnak, bátran és bizalommal adom át nekik a felépített életművemet, a színészmúzeumot.

A kuratórium korábbi két tagja, Kurdics Mária elnök és Rózsahegyi Margit marad, helyemet azonban Botond veszi át. Természetesen teljesen nem vonulok vissza. Egy pártolócsoport tagjaként kísérem figyelemmel az érdemi munkát, arról nem beszélve, hogy saját házam mellett, ugyanazon a telken található a múzeum – tette hozzá.

A kandartosok elhivatottsága már megmutatkozott az elmúlt hetekben. Először szep­temberben tanulmányi kirándulásként látogattak el a színészmúzeumba, ahol a fia­talok örömmel beszélgettek a különleges relikviákról Tancsáné Uzsorás Katalinnal. A következő hetekben rendbe tették az épület környékét, az udvart, valamint a gyűjteménynek helyet adó két szobát.

Tancsáné Uzsorás Katalin szívügye a színészmúzeum
Fotó: Bús Csaba

A múzeumban az 1940-es évek végétől mintegy száz olyan neves hazai színművész különleges relikviái láthatók, akik Kecskeméten játszottak, vagy még ma is játszanak, illetve a városhoz kötődtek. A nevek közül mindenképpen ki kell emelni Gyólay Viktória primadonnát és Radó Vilmos egykori színi direktort, hiszen Tancsáné számára mindketten meghatározóak voltak, irántuk való tiszteletét tükrözi, hogy a múzeum is kettőjük nevét kapta.

Rajtuk kívül olyan ismert művészektől láthatók emléktárgyak, mint például a napokban elhunyt Pécsi Ildikó, a sort folytathatnánk a Latabárokkal, Udvaros Bélával, Dévay Kamillával, Jánoky Sándorral, Fekete Tiborral, Mezei Máriával, Piros Ildikóval, Bács Ferenccel, Sára Bernadette-tel, Hollai Kálmánnal, Mucsi Sándorral és Vitéz Lászlóval.

Valamennyi tárgyat, emléket Tancsáné maga gyűjtötte. Kislánykora óta kötődött a kecskeméti színházhoz, maga is színésznő szeretett volna lenni, de az élete másként alakult. Példaképe volt Gyólay Viktória primadonna, akihez élete végéig barátság fűzte.

– Örömmel látom, hogy a fia­talok értékelik a gyűjteményemet. Szeretnék az utókornak átmenteni, nemcsak kézzel foghatóan, hanem online formában is. Engem is tanítanak a világháló adta lehetőségekre, mely valóban sokat segíthet abban, hogy e különleges múzeumot országszerte megismerjék. Szerencsére abban is tudtam nekik segíteni, hogy az egyik pluszépületben saját próbatermet alakítsanak ki maguknak – mondta végül Tancsáné.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!