Kecskemét

2020.12.31. 11:48

Cinkéket fest legszívesebben Lenke, a nyolcesztendős ménteleki kislány

Acsai-Fehér Lenke, a Kiskun Alapfokú Művészeti Iskola növendéke, a Ménteleki Általános Iskola tanulója festményeiből és grafikáiból nyílt kiállítás a közelmúltban a Ménteleki Általános Iskolában. A nyolc esztendős kislány kedvenc madarait, a cinkéket ábrázoló képeit mutatta be.

Gulyás Sándor

Acsai-Fehér Lenke szabadidejének nagy részét a festőállvány mögött tölti. Mint mondta, ha felnő, kerámiázással szeretne foglalkozni, illetve ebből szeretne megélni

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

Acsai-Fehér Lenke, a Kiskun Alapfokú Művészeti Iskola növendéke, a Ménteleki Általános Iskola tanulója festményeiből és grafikáiból nyílt kiállítás a közelmúltban a Ménteleki Általános Iskolában.

A nyolcesztendős kislány a kedvenc madarait, a cinkéket ábrázoló képeit mutatta be.

– Anyukám mindig segített rajzolni és festeni, már kicsi koromban adott ceruzákat és zsírkrétát, mindig megmondta a véleményét a képeimről és azt, hogy hogyan tudnám őket még klasszabbá tenni – mesélte Lenke.

A kislányt már kicsi korában izgalomba hozta az, ha nyomot hagyhatott a papíron, rengeteg képet alkotott, aminek nagyjából a felét el is tették a szülők későbbi tanulmányozásra.

– Az unikornisokkal kezdődött, aztán rájöttem, hogy nem is léteznek unikornisok,

ezért áttértem a lóra. Volt olyan, hogy a mesék főszereplőit nagyon-nagyon sokszor lerajzoltam. Akkoriban a nappalink tele volt a képeimmel. A hőst lerajzoltam nádasban, erdőben, a házunk előtt, vízparton, hegyek között, kutyaház mellett, és még sorolhatnám. A madárábrázoláshoz a kedvenc tollam, aminek a tetején ki van faragva fából egy széncinege, adta az ötletet. A kis szoborról könnyű volt másolni, amikor ránéztem, kedvet kaptam a rajzoláshoz. A kertünk is tele van cinkével, és nagyon kedvesnek tartom ezt a madarat – fogalmazott a kislány.

Lenke nagyon sokat tanult Gere Hedvig tanítónőtől a Kiskun Alapfokú Művészeti Iskola rajzszakköri foglalkozásain, Makai Nórától, a Ménteleki Általános Iskola tanítónőjétől, de a család is sokat segít abban, hogy tovább fejlessze tudását.

– Legtöbbször okostelefonon keresek nekem tetsző képeket, fotókat, és azokat próbálom lemásolni. Ez jó gyakorlás. A kész képeket végül több fényképből másolom össze egy képzeletbeli tájra. A rajzszakkörön a nagyobbaktól is sokat lehet tanulni, és zenét is szabad közben hallgatni, amit azért is nagyon szeretek, mert akkor el tudok merülni az alkotásban – tette hozzá Lenke.

A tehetséges leányka első komolyabb sikerét a tavalyi medvés rajzpályázaton érte el, ahol harmadik helyezett lett.

A kislány élete első kiállítását Gere Hedvignek köszönheti, aki úgy érezte, megérett a kis művészpalánta arra, hogy közönség előtt is bemutathassa elkészült munkáit.

– Ha felnövök, kerámiázni szeretnék, és abból megélni, hogy vázákat, bögréket korongozok és aztán eladom őket. A bögréken biztosan lesznek majd cinkék is – tette hozzá mosolyogva a nyolcéves Acsai-Fehér Lenke.

Acsai-Fehér Lenke szabadidejének nagy részét a festőállvány mögött tölti. Mint mondta, ha felnő,
kerámiázással szeretne foglalkozni, illetve ebből szeretne megélni
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

A döntés Lenke kezében van

– Nem szeretnénk erőltetni ezt az irányt Lenkénél, a művészi pálya megfontoltabb, tapasztalással teli évek után általában magától alakul ki, nem versenysport. Lehetőséget viszont teremtünk neki, alkalma nyílik találkozni mindenféle művészeti ággal, és ha érdekli, a megismerés szabadságát kapja – hangsúlyozta Fehér Vera, a kislány édesanyja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!