Pályázat

2020.11.10. 19:09

A halasi csipkét álmodják otthonainkba

Az Agrárminisztérium, a Halasi Csipke Közalapítvány, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány, a Vesta Home Magyarország Zrt. és a Lakberendezők Országos Szövetsége pályázatot hirdet a hazai lakberendezők és belsőépítészek számára, melynek keretei közt egy világhírű hungarikumot, a halasi csipkét kell betervezni egy XXI. századi enteriőrbe.

Pozsgai Ákos

Forrás: Halasi Csipkemúzeum

A halasi csipke közel 120 éve a csipkék királynője, a királynők csipkéje – hirdeti a halasi Csipkeház internetes bemutatkozó oldala.

Sok generációt gyönyörködtető, inspirált az elmúlt évszázadban és méltó hírét vitte hazánknak. A halasi csipkevarrás élő hagyománya 2010 szeptemberében felkerült a Magyar Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére, így a magyar kultúra védett szellemi örökségének hivatalosan is része lett. 2014 óta pedig a hungarikumok közé tartozik.

A Halasi csipke a számos hazai és nemzetközi siker után most újabb program része lesz – számolt be Szécsiné Rédei Éva, a kiskunhalasi Csipkeház és Csipkemúzeum igazgatója, aki elmondta, hogy a történelmi Széchenyi család tagjai látogatták meg a Csipkemúzeumot és egy ígéretes együttműködés indul a Gróf Széchenyi Család Alapítvány és a Halasi Csipke Közalapítvány között.

Az Agrárminisztérium, a Halasi Csipke Közalapítvány, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány, a Vesta Home Magyarország Zrt. és a Lakberendezők Országos Szövetsége pályázatot hirdetett a hazai lakberendezők és belsőépítészek számára, melynek keretei között egy világhírű halasi csipkét kell betervezni egy XXI. századi enteriőrbe.

Fotó: Halasi Csipkemúzeum

A pályázatot azzal a céllal indították, hogy bemutassák a halasi csipke időtállóságát. Ezzel arra hívják fel a figyelmet, hogy hazánk büszkesége a mai modern világban is éke lehet az otthonainknak – mondta a Csipkeház igazgatónője.

Szécsiné Rédei Éva beszámolt arról is, hogy a pályamunkákat a kiíró szervezetek által delegált tagokból álló, szakmai zsűri bírálja el. A pályázati díjátadóra egy Budapesten szervezett, Halasi Csipke Est keretében kerül sor. Az est megrendezésének tervezett időpontja december 10., amely időpont a vírushelyzettől függően változhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!