országos verseny

2020.10.19. 16:15

Remekeltek a Kecskemét Táncegyüttes fiatal táncosai

Kecskeméten a Hírös Agórában rendezték meg a hétvégén a Dél-alföldi Regionális Gyermek és Ifjúsági Szólótáncversenyt, amit eredetileg tavasszal tartottak volna, a járványhelyzet miatt halasztották őszre.

Sebestyén Hajnalka

Forrás: Kecskemét Táncegyüttes

Az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület által szervezett országos esemény hét régióban, hét helyszínen zajlik, melyből a Dél-alföldi régióban Kecskemét, azon belül is a Hírös Agóra adott otthont az eseménynek. A lebonyolítást és a szakmai hátteret az intézményben működő Kecskemét Táncegyüttes biztosította.

A verseny célja, hogy fórumot teremtsen a legkiválóbb gyermek néptáncos előadóknak arra, hogy számot adhassanak eredeti néptánc ismeretükről, annak újraalkotásáról, valamint magas színvonalú egyéni előadásmódjukról. Illetve segíteni az évszázadok alatt kikristályosodott magyar néptánc kincs továbbörökítését, legszebb, legértékesebb elemeinek hagyományhoz hű megőrzését. A versenyt a 9-15 éves korosztálynak hirdették meg, melyre előzetesen mintegy 70 gyermek jelentkezett 3 korcsoportban, de a vírushelyzet miatt végül 55-en tudtak megjelenni a régió számos településéről, táncegyütteséből.

A megméretésen a Kecskemét Táncegyüttest hat pár és egy szólista fiú képviselte. A minősítési rendszerű versenyen a következő gyönyörű eredményeket érték el. Kiemelt arany minősítést vehetett át párban Lukács Rubinka és Kolozsvári Péter, Rigó Boglárka és Mészáros Botond, Bencze Kata és Máté András, valamint szólóban Máté András. Emellett Bencze Kata és Máté András a legharmonikusabb pár különdíját is kiérdemelte. Nagy Anna és Kutasi András, Meskó Sára és Kis Benedek, Kereczkey Réka és Szabó Márton páros pedig arany minősítést kapott.

Felkészítésükben részt vett: Lukács László, Lukácsné Haránt Eszter, Böde István, Böde-Harkai Csilla, Molnár Máté és Márkli Zsuzsanna.

Fotó: Kecskemét Táncegyüttes

Az országos versenyen rangos szakmai zsűri értékelte a táncokat, tagjai a következők voltak: Sikentáncz Szilveszter, néptánc-pedagógus, koreográfus, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület elnöke és az MZMSZ alelnöke; Farkas Lilla, néptánc-pedagógus Békéscsabáról, Aranygyöngyös díjazott táncos, az Örökség Egyesület elnökségi tagja és Busai Norbert, néptánc-pedagógus, koreográfus, a jászberényi Vigano AMI művészeti tanára. A szakmai koordináló feladatokat Lukács László, a Kecskemét Táncegyüttes művészeti vezetője töltötte be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!