eredményhirdetés

2020.10.19. 07:00

Különdíjat kapott a kecskeméti múzeum

Az Év Múzeuma 2020 díjátadóján az Országos Közgyűjtemények Szövetségének különdíjában részesült a Kecskeméti Katona József Múzeum.

Sebestyén Hajnalka

Az elismerés a múzeumok átfogó elemzése alapján kivívható rang.

Forrás: Petőfi Népe

A Pulszky Társaság és a Magyar Múzeumi Egyesület által létrehozott Az Év Múzeuma 2020 elismeréseket Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) dísztermében adták át a napokban. Az 1996-ban alapított elismerés a muzeális intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang, amelyet az adott intézmény elmúlt évi fejlődését értékelve, az eredményeket összevetve ítélnek oda a bírálók.

Az Év Múzeuma díjat idén két kategóriában hirdették meg: a „nagy múzeumok” sorában az országos múzeumok, országos szakmúzeumok és a megyei hatókörű városi múzeumok versenyezhettek, a „kis múzeumok” között a területi múzeumok, tematikus múzeumok, közérdekű muzeális gyűjtemények és kiállítóhelyek szerepeltek.

A Kecskeméti Katona József Múzeum a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeummal, a miskolci Herman Ottó Múzeummal, a Ludwig Múzeummal, az esztergomi Duna Múzeummal és a Szépművészeti Múzeummal mérette meg magát egy kategóriában. Az Év Múzeuma kitüntető címet a budapesti Ludwig Múzeum nyerte, míg a „kis múzeumok” versenyében a budaörsi Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény érdemelte ki a címet.

A Kecskeméti Katona József Múzeum képviselői, dr. Rosta Szabolcs igazgató és dr. Végh Katalin igazgatóhelyettes sem tért haza üres kézzel. Az Országos Közgyűjtemények Szövetségének (OKSZ) különdíját vehették át dr. Fabényi Júlia OKSZ-elnöktől, Varga Benedektől, a MNM főigazgatójától, Krucsainé Herter Anikótól, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkárától, Kassai Hajnaltól, az Emmi Múzeumi Főosztály főosztályvezetőjétől és dr. Bereczki Ibo­lyától, a Pulszky Társaság elnö­kétől.

Az elismerés a múzeumok átfogó elemzése alapján kivívható rang.
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!