KISKUNFÉLEGYHÁZA

2020.10.14. 10:35

Könyvtárügyért díjjal ismerték el a munkáját

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség 30 éves jubileumi ülésén a Könyvtárügyért díjat vehette át Kállainé Vereb Mária, a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár igazgatónője.

Vajda Piroska

A díjat a magyar könyvtárügyben és a szövetség munkájában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek és intézmények kaphatják, évente két elismerést osztanak ki. Idén Kállainé Vereb Márián kívül a Békés Megyei Könyvtár kollektívája vehette át a díjat a Lajosmizsén megtartott ünnepi ülésen.

A laudációban elhangzott: Kállainé Vereb Mária több mint 40 éve dolgozik a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban, 1992-től az intézmény igazgatója. Vezetőként felismerte mindazokat a lehetőségeket, amelyek a 90-es évektől szülővárosában új könyvtári szolgáltatások bevezetésével, rangos, színvonalas rendezvények szervezésével meghatározóvá tette a könyvtárat a város kulturális életében. Már ebben az időszakban is számos könyv jelent meg a könyvtár kiadásában, amelyek a város helytörténetének irodalmát gyarapították. Kimagasló szerepe volt abban, hogy 2007–2008 között a 21. századi igényeknek megfelelő új könyvtári szárny épült Félegyházán, szervesen kapcsolódva a megújult jeles Petőfi-emlékhelyhez. Az intézmény sikeresen szerepelt számos hazai és euró­pai uniós pályázaton, amely megteremtette újabb és újabb szolgáltatások bevezetését. A könyvtár a nemzetközi mezőnyben is helytállt: tavaly elnyerte a Zöld Könyvtár díjat.

Kállainé a könyvtárosi hivatást civil szakmai szervezetekben is jelentős feladatokat vállalva képviseli. Könyvtárosi munkájának fontos része a közösségi élet szervezése. Ugyanakkor az Informatikai és Könyvtári Szövetség Bács-Kiskun Megyei Tagozatának legaktívabb tagja, minden feladatban, mindenkor teljes mértékben lehet számítani rá, rendszeresen bekapcsolódik a tagozat többi könyvtárának koordinálásába is.

Szakmai munkásságának kiemelkedő állomása volt, amikor idén januárban átvehette a Minősített Könyvtár címet, amit jelentős felkészülés előzött meg. Kállainé Vereb Mária szakmai és közösségi munkáját több alkalommal ismerték már el.

Kállainé Vereb Máriának Tőzsér Istvánné gratulál
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!